Yeni modeli üretime girdi: Uygun fiyatlı Tesla ne sunuyor?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Tesla CEO’su Elon Musk, yıllardır gündemde olan ucuz Tesla modeline dair net açıklamada bulundu. Yeni aracın tamamen yeni bir model olmayacağı, mevcut Model Y’nin sadeleştirilmiş bir versiyonu olacağı duyuruldu. İlk üretim Haziran 2025’te başladı, seri üretim ve satış ise yılın son çeyreğinde gerçekleşecek. Fiyatının 35 bin dolar civarında olması beklenen araç, daha düşük maliyetli donanım ve sade iç tasarımıyla öne çıkıyor. YENİ ARAÇ MODEL Y TABANLI OLACAK Tesla’nın uzun süredir beklenen uygun fiyatlı elektrikli otomobil planı netlik kazandı. Şirketin CEO’su Elon Musk, bu aracın tamamen yeni bir model olmayacağını, mevcut Model Y’nin sadeleştirilmiş bir versiyonu olacağını açıkladı. Açıklama, yatırımcılarla yapılan son mali toplantıda yapıldı. UNBOXED PROCESS TEKNİĞİ İLE MALİYET DÜŞÜRÜLDÜ Geçtiğimiz yıl hissedarlar toplantısında tanıtılan "Unboxed Process" adlı üretim yöntemiyle birlikte, üretim maliyetlerinin azaltılması hedeflenmişti. Bu süreç sayesinde, daha erişilebilir fiyatlı bir aracın mümkün olabileceği belirtilmişti. Önceki beklentiler, yeni modelin Cybertruck’tan esinlenen bir crossover ya da hatchback olacağı yönündeydi. Ancak Tesla, bu planları revize ederek Model Y temelli bir araç üretimine geçti. ÜRETİM BAŞLADI, SATIŞ 2025 SON ÇEYREKTE Tesla, sadeleştirilmiş Model Y’nin ilk üretimlerine Haziran 2025 itibarıyla başladığını duyurdu. Seri üretimin yılın ikinci yarısında artarak devam edeceği açıklandı. Şirketin mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Lars Moravy, geniş çaplı üretimin yıl sonuna doğru hız kazanacağını belirtti. Moravy ayrıca vergi teşviklerinin 30 Eylül'de sona ereceğini hatırlatarak, üçüncü çeyrekte mevcut modellere odaklanacaklarını ve sadeleştirilmiş Model Y’nin son çeyrekte piyasaya sunulacağını aktardı. TESLALAR YOLDA TEST EDİLİYOR Yeni varyantın test sürecine dair detaylar da netleşti. Tesla’nın, sadeleştirilmiş Model Y prototiplerini geçtiğimiz haftalarda kamuflajlı olarak test ettiği ortaya çıktı. Bu gelişmeyle birlikte, uzun süredir “Model 2” veya “25 bin dolarlık Tesla” olarak anılan araç projesinin bağımsız bir model olmayacağı kesinleşti. MODEL Y’NİN YENİ SÜRÜMÜ DAHA UCUZ OLACAK Hâlihazırda Model Y, ABD’de 45.000 dolar başlangıç fiyatıyla satışa sunuluyor. Yeni varyantın ise yaklaşık 35.000 dolar bandında olması bekleniyor. Tesla, maliyeti düşürmek adına daha küçük batarya seçenekleri, daha az donanım ve farklı malzeme kullanımı gibi yöntemler uygulayacak. DAHA ÖNCE MODEL 3 İÇİN BENZER ADIMLAR ATILMIŞTI Tesla, geçtiğimiz yıl Meksika'da benzer bir strateji izleyerek Model 3’ün daha uygun fiyatlı bir versiyonunu piyasaya sürmüştü. Bu versiyonda koltuk döşemeleri gibi iç donanımda sadeleştirmeye gidilmişti. Benzer uygulamanın Model Y varyantı için de geçerli olması bekleniyor. (Donanım Haber)

Geri