Yemek kartlarıyla ilgili flaş karar! Herkesi yakından ilgilendiriyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Yemek kartlarının sigorta primine esas kazanca dahil edilip edilmeyeceği konusundaki belirsizlik, Danıştay’ın verdiği kritik kararla netlik kazandı. Milyonlarca çalışan ve işvereni yakından ilgilendiren karar kapsamında, sadece yemek ve gıda alımında kullanılabilen yemek kartları "ayni yardım" olarak değerlendirilecek ve bu ödemeler sigorta primi matrahına dahil edilmeyecek. YALNIZCA YEMEK VE GIDA AMAÇLI KARTLAR KAPSAMDA Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen karar, yemek yardımı uygulamalarının sigorta primine etkisine dair önemli açıklamalar içeriyor. Buna göre: Yemek kartıyla yapılan ödemeler sadece yemek hizmeti veya tüketime hazır gıda alımında kullanılıyorsa “ayni yardım” olarak kabul edilecek. Bu kapsamda yer alan yardımlar, sigorta primine esas kazançlara dahil edilmeyecek. Kartların nakit çekime ya da farklı alışveriş türlerine izin vermemesi gerekiyor. İŞVERENLERİN MALİ YÜKÜ AZALACAK Bu düzenlemeyle birlikte işverenlerin üzerindeki sigorta primi yükünün hafiflemesi bekleniyor. Aynı zamanda çalışanların sosyal haklarının korunmasına yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor. SGK GENELGESİNE ELEŞTİRİ Kararın gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “SGK’nın genelgesi, Kanun’da olmayan ek sınırlamalar getirmiştir.” Danıştay, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 80. maddesine atıfta bulunarak yemek yardımının ayni mi, nakdi mi olduğuna göre farklı sonuçlar doğuracağını belirtti. Ayrıca Kanun’da işyeri içi ya da dışı gibi mekânsal bir ayrım yapılmadığı ifade edildi. (gercekgundem.com)

Geri