A
Admin
Yönetici
Yönetici
Acıbadem Bodrum Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Arabalı, yaz aylarında artan sıcaklıkların ve değişen yaşam düzeninin beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Arabalı, yazın en sık yapılan hataların dışarıda yemek yeme sıklığının artması, sebze ve protein tüketiminin azalması ve geç saatlerde kalorili tatlıların tercih edilmesi olduğunu söyledi. PLANDAZLIK KİLO ARTIŞINA NEDEN OLABİLİR Yaz tatillerinde düzensiz öğünlerin halsizlik, sindirim sorunları ve kilo artışına neden olabileceğini söyleyen Arabalı, plajda uzun süre geçirilen zamanın öğünleri aksatabildiğine dikkat çekti. Bu durumu önlemek için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanarak hem keyifli hem dengeli bir tatil geçirmenin mümkün olduğunu ifade etti. SAĞLIKLI ÖĞÜNLERLE ENERJİYİ KORUYUN Gün boyu enerjik kalmak için Arabalı’nın önerileri şöyle: Kahvaltı: Meyveyle birlikte yoğurt ya da tam tahıllı ekmekle yapılmış sandviç. Öğle: Peynirli salata ya da hafif sandviçler. Akşam: Izgara balık ve zeytinyağlı sebzeler. MİNİ SOĞUTUCU İLE SAĞLIĞI KORUYUN Yazın açıkta satılan dondurma, sütlü tatlı ve mayonezli ürünlerin gıda zehirlenmesine yol açabileceğine değinen Arabalı, dışarıya çıkarken yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar içeren bir mini soğutucu almanın hem ekonomik hem güvenli bir tercih olacağını belirtti. Önerilen sağlıklı atıştırmalıklar: Haşlanmış yumurta Tam buğday ekmekli sandviç Ev yapımı yulaf bar Şekersiz enerji topları Kuruyemiş, taze meyve, salatalık, havuç, cherry domates SU TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ Yüksek sıcaklıklarda terleme ve tuz kaybına bağlı olarak sıvı dengesinin kolayca bozulduğunu belirten Arabalı, su tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi. Gün boyu yanında su şişesi taşınması gerektiğini vurgulayan Arabalı, şu içecekleri önerdi: Ayran Şekersiz buzlu çay Nane-limonlu maden suyu KONAKLAMA SEÇİMİ BESLENMEYİ DE ETKİLER Dışarıda her öğün yemek yerine mutfaklı konaklama seçeneklerinin değerlendirilebileceğini belirten Arabalı, böylece daha sağlıklı ve dengeli yemekler hazırlanabileceğini aktardı. Kızartma yerine haşlama ve ızgara yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. DENİZ KENARINDA EN İYİ TERCİHLER Arabalı, deniz kenarında yemek yiyenlere şu önerilerde bulundu: Izgara balık Salata Zeytinyağlı enginar, kabak, taze fasulye Yoğurtlu mezeler (cacık, haydari) Tam buğday ekmeği Pilav yerine bulgur ya da salata UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER Arabalı, yaz aylarında kaçınılması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı: Her tür kızartma Açıkta satılan dondurma ve sütlü tatlılar Kavrulmuş çekirdek Tuzlu kuruyemiş İşlenmiş et ürünleri Şekerli ve alkollü içecekler