A
Admin
Yönetici
Yönetici
Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Diyetisyeni Şükriye Eral, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte su ve mineral kaybının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Eral, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve baygınlık hissi gibi şikâyetlerin su ve mineral kaybından kaynaklanabileceğini belirtti. Günlük su ihtiyacının kişinin yaşına, cinsiyetine, mevcut kronik hastalıklarına ve genel sağlık durumuna göre değiştiğini ifade eden diyetisyen, pratik bir yöntem olarak kilogram başına 40 mililitre su tüketiminin önerilebileceğini dile getirdi.
Şükriye Eral, özellikle çay, kahve ve gazlı içeceklerin vücutta su kaybını artırdığına dikkat çekerek, bu içecekler tüketildiğinde ilave su alınmasının gerekli olduğunu söyledi.
Eral, yaz aylarında gazlı içeceklerin kesinlikle önerilmediğini vurguladı. Maden suyu tüketilecekse içeriğindeki sodyum oranına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle hipertansiyon hastalarının düşük sodyumlu maden suyu tercih etmelerinin önemli olduğunun altını çizdi.
Yaz aylarında beslenme düzeni hakkında da önerilerde bulunan Eral, Akdeniz tipi beslenmenin benimsenmesinin faydalı olacağını ifade etti. Diyetisyen, “Günde 2-3 porsiyon meyve ve sebze tüketimi vücudun sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur” dedi.
SU KAYBI HANGİ BELİRTİLERE YOL AÇABİLİR?
Eral, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve baygınlık hissi gibi şikâyetlerin su ve mineral kaybından kaynaklanabileceğini belirtti. Günlük su ihtiyacının kişinin yaşına, cinsiyetine, mevcut kronik hastalıklarına ve genel sağlık durumuna göre değiştiğini ifade eden diyetisyen, pratik bir yöntem olarak kilogram başına 40 mililitre su tüketiminin önerilebileceğini dile getirdi.
ÇAY, KAHVE VE GAZLI İÇECEKLER SU KAYBINI ARTIRIYOR
Şükriye Eral, özellikle çay, kahve ve gazlı içeceklerin vücutta su kaybını artırdığına dikkat çekerek, bu içecekler tüketildiğinde ilave su alınmasının gerekli olduğunu söyledi.
“GAZLI İÇECEKLER YERİNE DİKKATLİ MADEN SUYU TÜKETİN”
Eral, yaz aylarında gazlı içeceklerin kesinlikle önerilmediğini vurguladı. Maden suyu tüketilecekse içeriğindeki sodyum oranına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle hipertansiyon hastalarının düşük sodyumlu maden suyu tercih etmelerinin önemli olduğunun altını çizdi.
AKDENİZ TİPİ BESLENME VE SEBZE-MEYVE TÜKETİMİ ÖNERİSİ
Yaz aylarında beslenme düzeni hakkında da önerilerde bulunan Eral, Akdeniz tipi beslenmenin benimsenmesinin faydalı olacağını ifade etti. Diyetisyen, “Günde 2-3 porsiyon meyve ve sebze tüketimi vücudun sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur” dedi.