Yaz aylarında mikroflorayı desteklemenin önemi nedir? Sağlıklı kalmak için mikrofloramıza nasıl iyi bakabiliriz?

  • Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Konya’da hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, uzmanlar yaz aylarında doğru beslenmenin hastalıklara karşı koruyucu etkisini hatırlattı. KTO Karatay Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, özellikle mikrofloranın önemine vurgu yaptı. MİKROFLORA VE SAĞLIKLI BESLENME İLİŞKİSİ Prof. Dr. Ünüsan, bağırsaklarda bulunan mikroorganizmaların sağlığımızda önemli rol oynadığını belirtti: "Bizim mikrofloramız, mikroflora dediğimiz bağırsaklarımızda yaşayan mokroorganizmalar var. Biz yaz mevsiminde nasıl beslenirsek dolayısıyla bu mikroorganizmaların, doğru mikroorganizmaların gelişmesine de olumlu ölçüde katkıda bulunmuş olacağız." Mikrofloranın olumlu gelişiminin obezite, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu olduğunu söyledi. "DAHA AZ HASTALANMAK İÇİN MİKROFLORAMIZI DOĞRU BESLEMELİYİZ" Prof. Dr. Ünüsan, yaklaşan kış mevsimi öncesinde hastalıkların azalması için mikrofloranın doğru beslenmeyle desteklenmesi gerektiğini ifade etti: "Önümüzde kış mevsimi var, daha az hastalanmak istiyorsak, mikrofloramızı doğru yönde beslememiz gerekiyor. Bu yaz ayında acaba nasıl doğru beslenmeliyim, malumunuz hepimiz dondurma yemek istiyoruz, serinlemek istiyoruz ancak burada limitimize dikkat etmemiz gerekiyor." Bol su tüketiminin ve diyetin renklendirilmesinin önemine de değindi: "Tabii ki bol su içmemiz gerekiyor, diyetimizi mutlaka renklendirmemiz gerekiyor. Meyve ve sebzeler açısından çok yoğun bir mevsim yaşıyoruz. Bunları mümkünse çiğ olarak ya da pişmiş olarak kurallarına uygun şekilde, bizim önerdiğimiz tencerelerde ve pişme yöntemleriyle öneriyoruz. Yoğurdu kesinlikle tüketmeyi unutmuyoruz ve dolayısıyla bol su her zaman bizim yanımızda olmalı." GÜNEŞTEN DOĞRU ŞEKİLDE FAYDALANMA VE RENKLİ DİYET Bölüm Başkanı, güneşin doğal D vitamini kaynağı olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Tabii bu arada mutlaka hatırlamamız gereken diğer bir konu ise, güneşin doğal D vitamini kaynağı olduğu, yaş almış insanlara, gebelere, bebeklere ve aslında hepimiz için geçerli olan diğer bir şey güneşten doğru şekilde faydalanabilmemiz lazım." Sabah erken saatlerde güneşlenmenin önemini vurguladı: "Doğru saatlerde güneşin tepede olmadığı zaman sabahleyin güneşlenebilmemiz gerçekten hepimiz için en doğrusu, en doğalı." Diyetin renkli olması gerektiğini belirtti: "Mutlaka yoğurdu, ayranı, suyu diyetimizde bulundurmalıyız ve diyetimizi mümkün olduğunca renklendirmeliyiz. Burada da kırmızı, örneğin karpuz gibi, sarı örneğin kavun gibi, patlıcan yiyorsak dışında eflatun var, içinde beyaz var, diyetimizi mutlaka renklendirmemiz lazım." Son olarak tüm sebze ve meyvelerden mümkün olduğunca çiğ veya doğru pişmiş şekilde faydalanılması gerektiğini söyledi: "Tüm sebzelerden ve meyvelerden mümkün olduğunca çiğ ve doğru olarak pişmiş şekilde faydalanmamız gerekir." Prof. Dr. Nurhan Ünüsan’ın açıklamaları: "Bizim mikrofloramız, mikroflora dediğimiz bağırsaklarımızda yaşayan mokroorganizmalar var. Biz yaz mevsiminde nasıl beslenirsek dolayısıyla bu mikroorganizmaların, doğru mikroorganizmaların gelişmesine de olumlu ölçüde katkıda bulunmuş olacağız." "Peki bu olumlu mikroorganizmaların büyümesine katkı sağlarken aslında bize ne gibi faydalar sağlar, çok önemli bir konu. Obeziteye, koroner kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, şeker hastalığına karşı koruyucudur." "Önümüzde kış mevsimi var, daha az hastalanmak istiyorsak, mikrofloramızı doğru yönde beslememiz gerekiyor. Bu yaz ayında acaba nasıl doğru beslenmeliyim, malumunuz hepimiz dondurma yemek istiyoruz, serinlemek istiyoruz ancak burada limitimize dikkat etmemiz gerekiyor." "Tabii ki bol su içmemiz gerekiyor, diyetimizi mutlaka renklendirmemiz gerekiyor. Meyve ve sebzeler açısından çok yoğun bir mevsim yaşıyoruz. Bunları mümkünse çiğ olarak ya da pişmiş olarak kurallarına uygun şekilde, bizim önerdiğimiz tencerelerde ve pişme yöntemleriyle öneriyoruz. Yoğurdu kesinlikle tüketmeyi unutmuyoruz ve dolayısıyla bol su her zaman bizim yanımızda olmalı." "Tabii bu arada mutlaka hatırlamamız gereken diğer bir konu ise, güneşin doğal D vitamini kaynağı olduğu, yaş almış insanlara, gebelere, bebeklere ve aslında hepimiz için geçerli olan diğer bir şey güneşten doğru şekilde faydalanabilmemiz lazım." "Doğru saatlerde güneşin tepede olmadığı zaman sabahleyin güneşlenebilmemiz gerçekten hepimiz için en doğrusu, en doğalı." "Mutlaka yoğurdu, ayranı, suyu diyetimizde bulundurmalıyız ve diyetimizi mümkün olduğunca renklendirmeliyiz. Burada da kırmızı, örneğin karpuz gibi, sarı örneğin kavun gibi, patlıcan yiyorsak dışında eflatun var, içinde beyaz var, diyetimizi mutlaka renklendirmemiz lazım." "Tüm sebzelerden ve meyvelerden mümkün olduğunca çiğ ve doğru olarak pişmiş şekilde faydalanmamız gerekir."
 
Geri
Üst