Yapay zekâyla terapiye ağır yasak: Cezası dudak uçuklatıyor!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
ABD’nin Illinois eyaleti, yapay zekâ destekli ruh sağlığı hizmetlerine yönelik önemli bir yasa çıkardı. Vali JB Pritzker’ın imzaladığı “Psikolojik Kaynaklar için Sağlık ve Denetim Yasası” ile yapay zekâ tabanlı terapi uygulamalarının sadece lisanslı uzmanlar tarafından denetlenerek kullanılabileceği hükme bağlandı. Yetkisiz veya denetimsiz yapay zekâ terapileri sunanlara, kullanıcıları yanlış yönlendirmemek için 10 bin dolara kadar ağır para cezaları getirildi. AĞIR CEZALAR VE SINIRLAMALAR Yeni yasaya göre, ruh sağlığı alanında yapay zekâ kullanan sistemler, depresyon ve anksiyete gibi kritik durumlarda yanıltıcı bilgi vermemek için mutlaka bir profesyonelin gözetimi altında çalışacak. Illinois Sağlık ve Mesleki Düzenleme Departmanı Sekreteri Mario Treto Jr., vatandaşların gerçek uzmanlardan kaliteli hizmet alma hakkı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Siri ve Alexa gibi sesli yapay zekâ asistanlarının terapist gibi davranması da yasaklandı. ABD’DE YAYILABİLİR BİR TREND Illinois, bu düzenlemeyle ABD’de yapay zekâ ile ruh sağlığı hizmetlerini lisanslama ve denetim altına alma yönünde adım atan ilk eyalet oldu. Ancak benzer yasalar New York, Kuzey Carolina, Teksas ve Kaliforniya gibi eyaletlerde de tartışılmakta ve yakın zamanda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Böylece yapay zekânın ruh sağlığı alanındaki kullanımı daha kontrollü ve güvenli hale getirilecek. SÖZCÜ

Geri