A
Admin
Yönetici
Yönetici
İstinye Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Yücel Karasu, üniversite adaylarına meslek tercihinde yapay zekâyı da dikkate almaları gerektiğini söyledi. Dr. Karasu, rutin işlerin yapay zekâ ve otonom sistemler tarafından devralınacağını belirtti ve geleceğin öne çıkacak mesleklerini paylaştı. YKS TERCİHLERİ ÖNÜNDE MESLEKİ İSTİHDAM VERİLERİ Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ardından adaylar, 1-13 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapacak. TÜİK’in 2024 Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, mezunların iş gücü piyasasındaki durumunu ortaya koydu. Lisans mezunlarının istihdam oranı yüzde 75 olurken, tıp ve polis meslek eğitimi gibi alanlar yüksek istihdam oranlarıyla ön planda. Bu veriler, sağlık ve kamu güvenliği alanlarının güçlü kariyer fırsatları sunduğunu gösteriyor. TEKRARLAYAN İŞLER YAPAY ZEKÂYA DEVREDİLİYOR Dr. Karasu, “Kasiyerlik, tır şoförlüğü, muhasebecilik gibi tekrarlayan işler makinaya devrediliyor. Buna karşılık tıp gibi insan dokunuşu gerektiren mesleklerde istihdam oranının yüzde 96’yı aşması, geleceğin güvenli kariyer alanlarının ipuçlarını veriyor” dedi. TEKNOLOJİ İLE İNSAN FAKTÖRÜ BİRLEŞİYOR TÜİK verilerine göre lisans mezunlarının ortalama iş bulma süresi 14,4 ay, ön lisans mezunlarında ise 16 ay. Ancak tıp, özel eğitim öğretmenliği ve eczacılık gibi bölümlerde bu süre 4-5 aya kadar düşüyor. Dr. Karasu, “Teknolojiyle insan faktörünü birleştiren meslekler daha hızlı iş buluyor ve sürdürülebilir kariyer sağlıyor. Analitik ve duygusal yetkinliklerin harmanlandığı alanlar öne çıkacak” ifadelerini kullandı. SAĞ BEYİN BECERİLERİ GELECEKTE ÖNEMLİ OLACAK Dr. Karasu, “Önümüzdeki 5 yıl içinde yapay zekâ eğitmenliği, veri bilimi uzmanlığı ve veri analistliği gibi alanlar popüler olacak. Ancak analitik işler yapay zekâ tarafından yapılabilir hale geliyor. Üreticilik, empati ve adaptasyon gibi sağ beyin becerileri gelecekte meslek seçiminde belirleyici olacak. Gençlerin bu alanlara yatırım yapması önemli.” dedi. YAPAY ZEKÂ OKURYAZARLIĞI ARTACAK “İleride tüm mesleklerde veri analitiği ve yapay zekâ desteği yaygınlaşacak. Yapay zekâ bilgisi, istihdam oranlarını artıracak.” diyen Dr. Karasu, teknolojinin iş dünyasındaki rolüne dikkat çekti. ÜNİVERSİTELER SEKTÖRLE İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRMALI Dr. Karasu, “Üniversiteler esnek müfredatlar ve sektör iş birlikleri ile gençleri pratik becerilerle donatmalı. Teknolojiyi kullanma yeteneği ve girişimcilik ruhu, gelecekte en büyük fark yaratacak unsurlar olacak.” diyerek sektörel iş birliklerinin önemini vurguladı.