Vanilyalı helvada tehlike! Avrupa’dan Türkiye’ye gıda alarmı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen vanilya aromalı helvalarda tehlikeli bir bakteriye rastlandı. Yapılan denetimlerde salmonella tespit edilmesi üzerine, ilgili ürünler acil koduyla raflardan toplatıldı. Avrupa Birliği Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), kamuoyunu uyardı. Avrupa’da gıda güvenliğine ilişkin alarm zilleri yeniden çalmaya başladı. Belçika üzerinden Almanya’ya ulaştırılan bir parti vanilya aromalı helvada yapılan laboratuvar analizlerinde salmonella bakterisinin varlığı belirlendi. Tespit üzerine, Almanya’daki market zincirleri söz konusu ürünleri satıştan kaldırırken, tüketicilere yönelik “ürünü kesinlikle tüketmeyin” çağrısı yapıldı. Tüketicilere Acil Uyarı Alman sağlık yetkilileri, şüpheli ürünün tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireyler, yaşlılar ve çocuklar için salmonella enfeksiyonunun risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Hastalık, yüksek ateş, mide bulantısı, ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Türkiye’den Gönderilen Ürünlerde Sıkı Denetim Çağrısı Yaşanan bu gelişme, Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen gıda ürünlerinde denetim süreçlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini gündeme taşıdı. Uzmanlar, ihraç edilen gıda ürünlerinin daha sıkı kontrol mekanizmalarından geçirilmesi gerektiğini vurgularken, bu tür olayların hem ihracat imajını hem de tüketici sağlığını olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Salmonella Nedir? Salmonella, genellikle hayvansal ürünler ve hijyenik koşullarda üretilmeyen gıdalarda rastlanan bir bakteri türü olarak biliniyor. İnsanlara genellikle kontamine gıdalar yoluyla bulaşıyor ve bağırsak enfeksiyonuna yol açıyor. Özellikle sıcak yaz aylarında saklama koşullarının ihmal edilmesi, bakterinin yayılma riskini artırıyor. İhracatçılara Hatırlatma Gıda üreticileri ve ihracatçılara çağrıda bulunan uzmanlar, ürünlerin hem üretim hem de ambalajlama aşamalarında hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini belirtti. Avrupa pazarında güven kazanmak için kalite ve güvenlik standartlarının eksiksiz karşılanmasının önemine dikkat çekildi. (Sözcü)

Geri