A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban pazarları hayvanlarla dolmaya başladı. Ülkenin farklı bölgelerinden getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar alıcılarla buluşurken, uzmanlar veteriner hekim kontrolü olmadan hiçbir hayvanın satışa sunulmadığını belirtiyor. Uzmanlar, 15 Mayıs itibariyle kurban pazarlarının açıldığını ve farklı illerden getirilen kurbanlık hayvanların satışa sunulduğunu ifade etti. Hayvanların pazara alınmadan önce mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçtiği vurgulanıyor. Veteriner hekimler yol kontrol noktalarında denetimlerin titizlikle yapıldığını aktarıyor. Uzmanlardan alınan bilgiye göre, "Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen uygulama ile veteriner yol kontrol istasyonları oluşturuldu. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden bölgemize gerçekleştirilen hayvan sevklerinde bu noktalarda hayvanların kontrolü yapılıyor." Kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren uzmanlar, hayvanların mutlaka kulak küpesinin bulunması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu sayede "TarımCebimde" uygulaması üzerinden hayvanın yaşı, doğum tarihi, ırkı, cinsi ve geçmiş aşı kayıtları görülebiliyor. Büyükbaş hayvanlarda 2, küçükbaşlarda ise 1 yaşından küçük olmayan hayvanların tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca hayvanların genel sağlık durumunun iyi olması; burun, salya ya da gözyaşı akıntısı olmaması; gebe ya da yeni doğum yapmış olmaması; aşırı zayıf olmaması ve tüylerinin canlı, parlak ve düzenli olması gerektiği ifade ediliyor. Uzmanlar, hayvanların bakışlarında ve genel durumlarında bozukluk olmaması gerektiğini, uzuvlarında eksiklik bulunmaması gerektiğini de ekliyor. Gerekirse kurbanlık seçiminde bir veteriner hekimin yardımının alınması öneriliyor. Kurban kesimlerinin ise hayvan refahına uygun koşullarda yapılması gerektiği, veteriner hekim kontrolü bulunan kurban komisyonu tarafından belirlenen alanlarda veya mezbahalarda gerçekleştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, "Sokak ve mahalle aralarında gelişigüzel şekilde kurban kesilmemeli. Bu noktada hayvan refahına da dikkat etmemiz lazım. Hayvanın kesildikten sonra askıda bir süre kalıp, yutağının boşaltılması ve iç organlarının uzaklaştırılması gerekiyor. İç organları da kesinlikle çevreye atılmamalı. Derin çukurlara gömülmesi önem arz ediyor" uyarısında bulunuyor. Kurban etlerinin uygun şekilde muhafaza edilmesi gerektiğine de dikkat çeken uzmanlar, etlerin uzun süre poşetlerde bekletilmesinin kokuşmaya ve bakteri üremesine yol açabileceğini, bunun da zehirlenmelere sebep olabileceğini ifade ediyor. Şu ana kadar getirilen tüm hayvanlarda kapsamlı denetimlerin yapıldığı ve herhangi bir salgın hastalığa rastlanmadığı bilgisi de paylaşılıyor. Yozgat’tan kurbanlık hayvan getiren satıcılardan Mehmet Öncü, hayvanlarının doğal yemlerle beslendiğini ve müşteri kitlesinin sabit olduğunu aktardı. Öncü, fiyatların kilogram başına 320-330 TL arasında değiştiğini, hisse fiyatlarının ise 25 bin ile 35 bin TL arasında olduğunu söyledi. Satıcı Öncü, sağlıksız hayvanların kurban satış alanlarına kesinlikle alınmadığını vurgulayarak, "Sağlıksız hayvan buraya getirilemez. Hayvanlar, yolda ayrı, satış alanlarında ayrı denetleniyor. Örneğin biz buraya gelirken Ankara’da denetlendik. Hayvanlar denetlenerek buralara getiriliyor, kurban olmayacak hayvan kamyona bindirilmiyor" ifadelerini kullandı.