Uyumadan önce yapılan bu hatalar sağlığınızı sessizce bozuyor!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Harvard ve Stanford gibi prestijli üniversitelerde eğitim görmüş gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, akşam yemeklerinde ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Geç saatte tüketilen büyük porsiyonların sindirim sistemini zorladığını ifade eden Dr. Sethi, bu durumun insülin seviyelerini yükselttiğini ve uyku kalitesini olumsuz etkilediğini söylüyor. “Akşam yemeğini uyumadan en az iki ila üç saat önce bitirmeye çalışıyorum,” diyen uzman, reflü ve metabolik sorunların da gece yeme alışkanlığıyla ilişkilendirildiğine dikkat çekiyor. KAFEİN TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN Dr. Sethi’ye göre, kafeinli içeceklerin uyumadan önce tüketilmesi uykuyu önemli ölçüde etkiliyor. Kafeinin vücutta beş ila altı saat kalabildiğini belirten uzman, çay ve kahve gibi içeceklerin yatmadan en az altı saat önce kesilmesini öneriyor. Araştırmalar da, bu süreden önce alınan kafeinin dahi uyku süresi ve kalitesini azaltabildiğini, ertesi gün ise enerji ve konsantrasyonu olumsuz etkilediğini gösteriyor. TELEFONUNUZU UYKUDAN ÖNCE BIRAKIN Geceleri ekran ışığına maruz kalmanın uyku hormonunu baskıladığını hatırlatan Dr. Sethi, mavi ışığın melatonin üretimini engellediğini belirtiyor. Telefon ekranına uzun süre bakmanın uykuya dalmayı zorlaştırdığını söyleyen uzman, “Yatmadan bir saat önce telefonumu kaldırmaya özen gösteriyorum,” diyor. Bu alışkanlığın, beynin gece olduğunu algılamasını kolaylaştırdığına dikkat çekiliyor. STRESLE BAŞ ETMEYİ ÖĞRENİN Zihinsel gerginlik ve endişenin bağırsak sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olduğunu belirten Dr. Sethi, stresin sindirim sistemini bozduğunu ve uykuyu olumsuz etkilediğini vurguluyor. Bu nedenle, gece yatmadan önce yoga nidra gibi gevşeme tekniklerini uyguladığını söyleyen Sethi, derin nefes almanın ve rehberli meditasyonun sinir sistemini yatıştırdığını ifade ediyor. Uzmanlara göre, kronik stres hem sindirim bozukluklarına hem de kalitesiz uykuya neden oluyor. Kaynak: NTV

Geri