Üniversite tercihlerinde doğru adres: YÖK Atlas nasıl kullanılır?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından geliştirilen YÖK Atlas tercih robotu, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adayı öğrenciler için önemli bir rehber haline geldi. 1-13 Ağustos tarihli tercih sürecinde doğru ve bilinçli adımlar atmak isteyen adaylar, YÖK Atlas üzerinden puan, başarı sırası ve geçmiş yılların verilerini karşılaştırarak tercih listelerini daha sağlıklı şekilde oluşturabilecek. Öğrenciler YKS taban puanlarıyla 2 ve 4 yıllık üniversitelerin taban puanlarına göre tercihlerini şekillendirecek. YÖK Atlas platformu, yalnızca bir tercih robotu değil; aynı zamanda detaylı analiz ve veri sunan kapsamlı bir sistemdir. "Lisans ve Önlisans Tercih Sihirbazı", "Meslek Atlası", "Net Sihirbazı", "Üniversitelerimiz" ve "Mezun Başarı Atlası" gibi birçok farklı modülle adayların tercih sürecine ışık tutuyor. Adayların tercih sürecini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış resmi bir dijital platform olan YÖK Atlas ile birlikte adaylar, geçmiş yıllara ait kontenjan, taban puan, başarı sırası ve yerleşme oranı gibi verileri bu sistem üzerinden karşılaştırarak kendi puanlarına en uygun bölümleri belirleyebilir. YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR? YÖK Atlas, üniversite adaylarının bilinçli tercih yapabilmesi için hazırlanmış güvenilir bir referans kaynaktır. Bir "tercih robotu"ndan ziyade, işlenmiş verileri sunan kapsamlı bir yazılımdır. “Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesine ulaşabilirsiniz. Ayrıntılarını görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz. “Program Seç” kutucuğuna ilgi duyduğunuz programı (mesleği) girdiğinizde, bu isimli programların bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Ayrıntılarını görmek istediğiniz program için üniversitesinin üzerini tıklayabilirsiniz. YÖK ATLAS MODÜLLERİ YÖK Atlas programında birçok farklı modül bulunmaktadır. Bu modüller aracılığıyla adaylar, tercih süreçlerini daha verimli yönetebilirler: Lisans / Önlisans Tercih Sihirbazı Meslek Atlası Üniversitelerimiz Lisans / Önlisans Atlası Mezun Başarı Atlası Net Sihirbazı Tercih Listem 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun yayınlanmasıyla tüm modüller yeni verilere göre güncellenecek. PROGRAMIN AYRINTILARI: YÖK ATLAS'TA HANGİ VERİLERE ULAŞABİLİRSİNİZ? YÖK Atlas'ta bir programın detay sayfasına girdiğinizde aşağıdaki kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz: Yükseköğretim Girdi Göstergeleri: Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler ve iller Yerleşenlerin öğrenim durumu ve liseden mezuniyet yılları Yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları, grupları / lise tipleri ve liseler Yerleşen okul birincileri Taban puan ve başarı sırası istatistikleri Yerleşen son kişinin profili Yerleşenlerin YKS net ortalamaları, YKS puanları ve YKS başarı sıraları Ülke genelinde tercih edilme istatistikleri Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri, üniversiteler, iller, aynı/farklı programlar, programlar (meslekler) Yerleşme koşulları Yükseköğretim Süreç ve Çıktı Göstergeleri: Öğretim üyesi sayısı ve unvan dağılımı Kayıtlı öğrenci sayısı ve kayıtlı yabancı öğrenci sayısı Programdan mezun olan öğrenci sayısı Değişim Programları ile giden/gelen öğrenci sayısı Yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısı NTV

Geri