Tuz tüketimi hakkında kritik uyarı: Günde 1 çay kaşığını geçmeyin!

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kader Uğur, sağlıklı bireylerin beslenme alışkanlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

a-w520633-01.jpg


Prof. Dr. Uğur, sağlıklı beslenmeyi şöyle tanımladı:
"Bireyin yaşına, cinsiyetine, büyüme dönemine, yaşlılık ve gebelik gibi özel durumlarına ve eşlik eden hastalıklarına göre ihtiyacı olan besinleri doğal, yeterli ve dengeli bir şekilde vücuda almasını biz sağlıklı beslenme olarak tanımlayabiliriz."

KARBONHİDRATLAR VE PROTEİNLERİN ÖNEMİ


Günlük enerjinin büyük kısmını karbonhidratların oluşturduğunu belirten Dr. Uğur, yüksek lifli tam tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerin öncelikli besinler olduğunu söyledi. Şeker, çikolata ve reçel gibi basit karbonhidratların ise sınırlı tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Proteinler hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Uğur, şunları söyledi:
"Diğer bir önemli ve günlük enerji kaynağı olarak almamız gerekenler proteinlerdir. Hayvansal proteinlerin tüketimi önemlidir. Balık, baklagiller ve yoğurt, protein açısından zengin iken yumurta ve anne sütünün ise örnek proteinler olduğunu hiçbir zaman unutulmamalıyız."

YAĞLARDA DENGE ÖNEMLİ


Dr. Uğur, yağların sağlıklı beslenmede rolüne dikkat çekerek şunları söyledi:
"Doymamış yağlar açısından özellikle zeytinyağının tercih edilmesi önerilmektedir. Bunun dışında tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi yağların daha az oranda tüketilmesi gerekiyor. Endüstriyel ortamda kullanılan trans yağların ise mümkünse hiç tüketilmemesi gerekiyor."

TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT


Ülkede fazla tuz tüketildiğini belirten Prof. Dr. Uğur, önerilerini şöyle paylaştı:
"Sağlıklı bir bireyde genelde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde, rafine iyotlu tuz kullanılması önerilmektedir."

VİTAMİN, MİNERAL VE SIVI TÜKETİMİ


Sağlıklı bireylerde vitamin ve mineral eksikliği beklenmediğini söyleyen Dr. Uğur, sıvı tüketimiyle ilgili şunları ekledi:
"Sıvı tüketiminde ortalama günlük iki litrenin altına düşülmemesi gerekiyor."

DENGELİ BESLENME VE GIDA SEÇİMİ


Beslenme düzeninin kişisel tercihler, sosyal ve kültürel etkenler ile ekonomik şartlardan etkilendiğini belirten Prof. Dr. Uğur, sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
"Ayrıca tüketileceğimiz gıdaların glisemik indeksinin düşük olmasına, sebze ve meyvelerin bolca tüketilmesine ve zeytinyağlı gıdaların tercih edilmesi önemlidir. Ne yediğimizi seçebiliriz. Bu bizlerin nasıl yaşayacağımızı etkileyecektir. Beslenme düzeni, kişisel tercihler, sosyal ve kültürel etkenler ile ekonomik şartlar yaşamımızı etkilemektedir. Meyve, sebze, baklagiller ve tam tahılları içeren Akdeniz diyeti tarzı beslenmemiz sağlığımız için önemlidir."
 
Geri
Üst