Türkiye’de geliştirilen yüzen karavana yurt dışından yoğun talep!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Amasya’nın Merzifon ilçesinde iki kardeşin girişimiyle geliştirilen ve hem karada hem de suda kullanılabilen “Yüzen Karavan”, uluslararası pazarda dikkatleri üzerine çekti. Karavan ve yatın özelliklerini bir araya getiren bu yenilikçi araç, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'dan yoğun talep alıyor. Hem Karada Hem Suda Özgürlük Sağlıyor İlhan ve İsmail Yaylacı kardeşler, 2020 yılında başladıkları projeyle “Yat Car” adını verdikleri melez bir araç üretti. Bu araç, karada bir çekme karavan olarak işlev görürken, denize indirildiğinde benzinli ya da elektrikli motorları sayesinde bir yat gibi kullanılabiliyor. Aracın kontrolü hem motor üzerinden hem de yat içindeki dümen sistemiyle sağlanabiliyor. Ayrıca ister doğa içinde kamp yapmak isteyenlere, ister su üstünde konaklamayı tercih edenlere hitap ediyor. Proje Zorlu Süreçlerden Geçerek Seri Üretime Ulaştı İsmail Yaylacı, projeye 2020 yılında başladıklarını, ilk test sürüşlerini ise 2022 yılında gerçekleştirdiklerini ifade etti. Testlerin başarılı geçmesinin ardından 2023'ün sonunda seri üretime geçtiklerini belirtti. Uluslararası sertifikasyon sürecinin 1,5 yıl sürdüğünü dile getiren Yaylacı, tekne ile karavanın birleşiminden doğan bu hibrit yapının dünya genelinde sadece birkaç ülkede üretildiğini söyledi. Ürünün tasarımı ve üretim süreci yaklaşık iki yıl sürdü. Farklı ve alışılmadık yapısı nedeniyle çeşitli bürokratik engellerle karşılaştıklarını aktaran Yaylacı, “Teknenin altında neden tekerlek var?” gibi sorularla karşılaştıklarını, örnek göstermek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ancak gerekli tüm patentler ve izinler tamamlandıktan sonra üretime hız verdiklerini belirtti. Yurt Dışından Artan Talep Üretim Tesislerini Büyütüyor Seri üretime geçildiği günden bu yana yıllık 10-12 adet aracı tamamladıklarını belirten Yaylacı, gelen siparişler doğrultusunda üretim kapasitesini artırma kararı aldıklarını söyledi. Almanya başta olmak üzere Kanada ve Amerika’dan gelen yoğun ilgi nedeniyle mevcut 600 metrekarelik üretim alanını 2-3 bin metrekareye çıkaracaklarını, yeni sistemle birlikte yıllık 100 ila 150 adet üretim hedeflediklerini ifade etti. Dünya Pazarının Yarı Fiyatına Sunuluyor Yaylacı, dünya pazarındaki rakiplerine göre çok daha uygun fiyatlarla üretim yaptıklarını, aynı zamanda sağlamlık ve dayanıklılık konusunda da iddialı olduklarını belirtti. Aracın yapısında çarpmalara karşı dayanıklı özel malzemeler kullanıldığını, 20 santimetre kalınlığında poliüretan köpükle kaplı çift cidarlı bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Bu sayede darbelere rağmen su sızdırmazlık özelliği korunduğunu, güvenlik sistemlerinin ise her olasılığa karşı otomatik devreye girdiğini söyledi. Karavan Konforu Yat Lüksüyle Buluşuyor Yüzen karavanlar, içinde temel kamp ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı. Ocak, lavabo, tuvalet, iç ve dış duş, ısıtma sistemi, güneş paneli, ses sistemi ve harici şarj imkânı gibi donanımlarla donatılan araçlar, 8 ile 9,5 metrekarelik iki farklı modelde sunuluyor. Spor modelin fiyatı 700 bin lira, büyük modelin fiyatı ise KDV dahil 800 bin lira olarak belirlenmiş durumda. Yaylacı, bu fiyatların dünya pazarındaki benzer araçların neredeyse yarısı kadar olduğunu da sözlerine ekledi. Yurt içindeki fuarlarda da sergilenen Yüzen Karavan, Türkiye’nin teknolojik üretim kapasitesini ve girişimcilik potansiyelini yansıtan örneklerden biri olarak dikkat çekmeye devam ediyor.

Geri