Türkiye kuru incirden 348 milyon dolar ihracat geliri elde etti!

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Cennet meyvesi kuru incirde gıda güvenliğini sağlamak amacıyla Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMMİB), Tarım ve Orman Bakanlığı ve üreticiler iş birliği yaptı. Kurutma sırasında ürünün toprakla temasını engellemek ve aflatoksin ile okratoksin oluşumunu önlemek için üreticilere 19 bin kerevet dağıtıldı. İzmirli üreticiler 7 bin 500, Aydınlı üreticiler ise 11 bin 500 kerevet teslim aldı.

“1000 TONU AŞACAK”

EKMMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, uygulamanın önemini vurgulayarak şu bilgileri paylaştı: “Aflatoksin ve okratoksin olumsuz iklim koşullarından oluşuyor. Aflatoksin ve okratoksin oluşumunun önüne geçmek için bütçeler doğrultusunda 25 yıldır kurutma kereveti, ilek filesi, ekşilik böceği tuzağı, hasat filesi, afiş, broşür ve kitapçıklarla üreticinin yanında oluyoruz. Aflatoksinli incirlerin piyasaya sürülmesini önlemek amacıyla 2000 yılından beri ‘Aflatoksinli Kuru İncirlerin Bertaraf Edilmesi Projesi’yle her yıl yaklaşık 600 ton kuru inciri topluyor, son yıllarda biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürüyoruz. Bu sene piyasadan topladığımız kuru incir miktarı 1000 tonu aşacak.”

YENİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLDİ

Işık, 2025 yılında İncir Araştırma Enstitüsü iş birliğinde başlatılan “Kuru İncir Üretim Sahalarında Mikotoksin Kontrolü ve Mikotoksin Azaltım Uygulamaları Eğitim Projesi” ile üretici, tüccar, depocu ve işletmelere eğitim verildiğini aktardı. Proje; aflatoksin risklerini azaltma, ürün kalitesini artırma ve Ar-Ge sonuçlarını sahaya aktarma amacını taşıyor.

Pp-11

KURU İNCİR İHRACATINDA YÜKSELİŞ

Türkiye, 25 Eylül 2024’te başlayan 2024/25 kuru incir sezonunda 16 Ağustos 2025’e kadar 57 bin 944 ton kuru incir ihraç ederek 347 milyon 840 bin dolar gelir elde etti. Geçen sezona göre miktar yüzde 5 azalırken, döviz getirisi yüzde 25 arttı. Ortalama ihraç fiyatı ton başına yüzde 31 yükselerek 6 bin dolara ulaştı.

EN ÇOK İHRACAT ABD’YE

İhracatta ilk sırada 79,4 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri yer aldı. Fransa 42 milyon dolarla ikinci, Almanya ise 40 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kamu kurumları ve üretici örgütleriyle iş birliği yaparak sürdürülebilir üretimi ve yüksek kalite standartlarını güçlendirmeye devam ediyor. Böylece Türk kuru inciri dünya sofralarına güvenle ulaştırılıyor.

Geri