Türkiye, dünya 3.’sü oldu, ABD’yi geride domates üretiminde geride bıraktı!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünya domates üretiminde Türkiye önemli bir sıçrama yaparak ABD’nin önüne geçti. Türkiye, yıllık 13,1 milyon tonluk üretimiyle dünya üçüncüsü oldu. FAO’NUN DOMATES ÜRETİMİ LİSTESİ FAO’nun açıkladığı verilere göre Çin, 68,2 milyon tonluk üretimiyle listenin başında yer alıyor. Hindistan ise 20,6 milyon ton ile ikinci sırada bulunuyor. Türkiye, sahip olduğu avantajlarla bu üretim kapasitesini yakaladı ve 10,2 milyon tonluk üretimi olan ABD’yi geçti. TÜRKİYE’NİN ÜRETİMİ VE İHRACATI Türkiye, domates üretiminde yaklaşık yüzde 6’lık paya sahip bulunuyor. Üretim, iç pazara yönelmekle birlikte başta Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye de ihraç ediliyor. Akdeniz iklimi ve geniş tarım alanları, Türkiye’nin üretim kapasitesini artırmasında etkili oldu. DÜNYANIN EN ÇOK DOMATES ÜRETEN 10 ÜLKESİ FAO verilerine göre, domates üretiminde ilk 10 ülke ve yıllık üretim miktarları şöyle sıralanıyor: Çin – 68,2 milyon ton Hindistan – 20,6 milyon ton Türkiye – 13,1 milyon ton ABD – 10,2 milyon ton Mısır – 6,2 milyon ton İtalya – 6,1 milyon ton Meksika – 4,2 milyon ton Brezilya – 3,8 milyon ton Nijerya – 3,7 milyon ton İspanya – 3,6 milyon ton (SÖZCÜ)

Geri