Türk Mutfağı Haftası İzmir’de doyasıya geçecek! Yerel lezzetler Kültür Sanat Fabrikası’nda sunulacak

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
İzmir, Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliklerle kent mutfağının zenginliğini gözler önüne seriyor. İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda başlayan hafta kapsamında, kente özgü lezzetler ve coğrafi işaretli ürünler ziyaretçilerle buluşuyor. Programda, geleneksel tatların sergilendiği stantlar kurulurken, mutfak atölyeleri, söyleşiler ve çeşitli etkinlikler de İzmirlilere açık olacak şekilde planlandı. İzmir’in Gastronomi Potansiyeline Vurgu Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, Türkiye’nin zengin bitki çeşitliliğine ve çok kültürlü yapısına dikkat çekerek, bu zenginliğin mutfak kültürüne de yansıdığını ifade etti. İzmir’in gastronomi açısından öne çıkan bir şehir olduğunu belirten Elban, kentin iklimi ve coğrafi yapısının sunduğu ürün çeşitliliğiyle mutfağına büyük katkı sağladığını dile getirdi. İzmir’in özellikle ot yemekleriyle tanındığını söyleyen Elban, bu çeşitliliğin hem kültürel hem ekonomik bir değer olduğunu vurguladı. Eğitim ve İstihdam Destekleniyor Vali Elban, gastronomi alanındaki eğitim kurumlarının ve mesleki eğitim merkezlerinin çalışmalarını desteklediklerini kaydederek, bu alandaki istihdamın da giderek arttığına dikkat çekti. Elban, İzmir’i ziyaret edenlerin deniz ürünlerinden sokak lezzetlerine kadar pek çok farklı tatla karşılaştığını ve şehrin her gelişte yeni bir lezzet keşfetme imkânı sunduğunu ifade etti. Türk mutfağının bu potansiyelini hem kültürel hem de ekonomik bir değere dönüştürmenin önemine işaret eden Elban, bu süreçte Türk Mutfağı Haftası'nın bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ege’nin Toprakları Ekonomik Güce Dönüşmeli İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de konuşmasında, Türk mutfağının köklerinin Orta Asya’ya dayandığını hatırlatarak, bu mutfağın özgün yapısının ve ürün çeşitliliğinin dünyada özel bir yer tuttuğunu ifade etti. Ege Bölgesi’nin yeme içme kültürünün ekonomik anlamda da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kestelli, bölgedeki tarımsal üretimin yerel kalkınma açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Japonya’daki bazı tarım ürünlerinin yerel ekonomiyi nasıl canlandırdığına örnek vererek, Ege’nin de bu bilinçle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yerel Lezzetler Ön Planda İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer ise Türk mutfağının dünya çapında tanıtılmasında gastronomi turizminin büyük rol oynadığını vurguladı. Hafta boyunca İzmir’e özgü gevrek, boyoz, lokma, şambali, tulum, zeytinyağı ve Urla sakız enginarı gibi tatlar ziyaretçilere sunulacak. Aynı zamanda düzenlenecek mutfak atölyeleri, tanıtım etkinlikleri ve seminerlerle katılımcılar, Türk mutfağını daha yakından tanıma fırsatı bulacak. Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri sayesinde İzmir’in zengin mutfak kültürü hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere tanıtılırken, gastronomi turizminin de canlandırılması hedefleniyor.

Geri