Türk çayının Japon ustası Rize’de hünerlerini sergiledi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türk Çayı’nın uluslararası tanıtımına katkı sağlamak amacıyla 11-13 Aralık 2024 tarihleri arasında Japonya’da “Türk Çay Demleme ve Sunum Yarışması” düzenlendi. Yarışmada birincilik ödülünü kazanan Japonya vatandaşı Yumika Arita, Türk çayına olan ilgisi ve demleme becerisiyle “Türk Çayı Demleme Ustası” seçildi. Yarışmanın ardından dereceye giren katılımcılar Rize’ye davet edildi. Arita, Rize’de bulunan Çay Çarşısı’nda düzenlenen etkinlikte çay demleyerek katılımcılara ikramda bulundu. Etkinlik, dev çay bardağının yer aldığı alanda renkli görüntülere sahne oldu. RİZE’DEN JAPONYA’YA ÇAY KÖPRÜSÜ Etkinlik kapsamında açıklamalarda bulunan Rize Çay Çarşısı Genel Müdürü Hasan Önder, kendisinin de jüri üyesi olarak yer aldığı yarışmanın önemine dikkat çekerek, Japon katılımcılara Türk çay kültürü hakkında bilgi verdiklerini belirtti. Önder, “Türk çayı ve çay kültürü üzerine bilgilendirmelerimiz olmuştu. Japon misafirlerimize çayın yetiştiği alanları, üretim süreçlerini ve Çay Çarşısı’nın bu süreçteki rolünü anlattık. Türk çayının Japonya’da siyah çay pazarında yer bulabileceğine ve kültürümüzle birlikte ince belli bardağın da Japon halkının ilgisini çekeceğine inanıyoruz” dedi. “TÜRK ÇAY KÜLTÜRÜ ÇOK KIYMETLİ” Türk çayına duyduğu ilgiyi ve öğrendiği bilgileri paylaşan Yumika Arita ise, “Japonya’da çayı zaten seviyordum. Türk çayıyla tanışınca çok etkilendim. Türkiye'nin dünyada en çok çay tüketen ülke olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Yarışma sürecinde çayın nasıl demleneceğini öğrendim, kültürünü tanıdım. Türk çay kültürünü çok kıymetli ve harika buluyorum. Japon halkının da Türk çayını seveceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. TÜRK ÇAYI NASIL DEMLENİR? Demleme tekniklerine dair ipuçları da paylaşan Arita, iyi bir Türk çayı demlemenin inceliklerini anlattı. “Öncelikle çay demlerken kalpten istemek gerekiyor. Çayın sıcaklığı da çok önemli. Kaynamış suyu doğrudan kullanmak doğru değil. 85-90 derece arasına indirip bu sıcaklıkta demlemek daha etkili. Demleme sonrası çayın 15 dakika beklemesi de şart” dedi.

Geri