A
Admin
Yönetici
Yönetici
Türkiye su ürünleri sektörü, ihracatını son 5 yılda ikiye katlayarak dikkat çekici bir başarıya imza attı. 2019 yılında 1 milyar 10 milyon dolar olan ihracat, 2024 yılında 2 milyar 20 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde Türkiye’nin toplam ihracatı ise yüzde 58 artışla 166 milyar dolardan 262 milyar dolara ulaştı. Su ürünleri sektörü, bu büyümenin yaklaşık yarısını gerçekleştirdi. YETİŞTİRME KAPASİTESİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ 2002 yılında 1.245 olan su ürünleri yetiştirme tesisi sayısı, 2024 sonunda yüzde 94 artışla 2.427’ye çıktı. Üretim kapasitesi ise 50 bin tondan 850 bin tona ulaştı. Bu kapasite artışı hem iç piyasaya hem de ihracata güçlü bir kaynak oluşturdu. AR-GE VE TÜRK SOMONU YATIRIMLARI Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün özellikle AR-GE’ye verdiği önemi vurguladı. Son yıllarda Türk somonu ihracatında büyük bir sıçrama yaşandı. 2019 yılında 29 milyon dolar olan Türk somonu ihracatı, 2024’te 498 milyon dolara yükseldi. Ayrıca, levrek ve chipura ihracatında da önemli artışlar kaydedildi. KÜRESEL PAZAR AĞI Kızıltan, Türk su ürünlerinin ihracatının Batı ve Doğu Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Uzak Doğu’ya, Amerika kıtasından Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyaya yayıldığını belirtti. Bu çeşitlilik, sektörün uluslararası pazarlarda güçlü ve sürdürülebilir bir konum elde ettiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE KALİTE SERTİFİKALARI Sektörde sürdürülebilir ve çevre dostu üretim tesislerinin sayısı hızla artıyor. Kızıltan, “Kalite ve sürdürülebilirlik alanında uluslararası sertifikalarla donatılmış tesislerimiz, ürünlerimizin güvenilirliğini artırıyor. ISO 9001, ISO 22000 gibi sertifikaların yanı sıra, GLOBALG.A.P, ASC, BAP gibi çevreci ve izlenebilirlik belgeleri de sektörde yaygın” dedi. Ayrıca, Friend of the Sea ve Helal sertifikaları ile ürünlerin rekabet gücü artırılıyor. İHRACATTA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER Türk su ürünlerinin en çok ihraç edildiği ülkelerin başında Rusya Federasyonu geliyor. 435 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alan Rusya’yı, 239 milyon dolarla İtalya, 170 milyon dolarla Hollanda takip ediyor. Yunanistan, İngiltere, Japonya, ABD, Almanya, İspanya ve Güney Kore de önemli pazarlardan.