Tuncer Bakırhan: PKK’nin kongresi demokratik çözüm için fırsattır

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Meclis’te partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutlayarak konuşmasına Kürtçe başlayan Bakırhan, "Kürt Dil Bayramı kutlu olsun. Dilimiz her şeyimizdir. Her halk kendi dilini öğrenmeli. Anadilde eğitim haktır" dedi. Bakırhan ayrıca Soma Katliamı'nın yıl dönümü dolayısı ile katliamda yaşamını yitirenleri anarak, katliamın takipçisi olmaya devam edeceklerini kaydetti. BARIŞ VE ÇÖZÜMÜN KAPISI ARALANDI Çok önemli bir sürecin içerisinde olduklarını, yıllardır umutla bekledikleri bir sürecin kapısının aralandığını kaydeden Bakırhan, "Toplum yıllardır bugünlerin hayallerini kuruyordu. Barışın, çözümün tartışıldığı günlere büyük bir özlemi vardı. O günlerin kapısı aralandı. Şimdiden hepimize, Türkiye halklarına hayırlı olsun. Umarım barışla, eşit yurttaşlıkla bunu taçlandırır, 86 milyon Türkiye’de yaşayan yurttaşımıza armağan ederiz. 86 milyon insanın yüreği gerçekten barış için atıyor. Yapılan açıklamalardan sonra yapmış olduğumuz seyahat, gezi, toplantı, mitingi ve buluşmalarda Türkiye toplumunun barışa susadığını hep birlikte şahit olduk. Bunu en iyi Konyalı arkadaşlarımız biliyor. Acılarla yoğrulmuş bir tarih yaşadık hep birlikte. İNSANLAR UMUDUNU TÜKETMEDİ On yıllardır insanlar umudunu tüketmedi, bütün baskı politikalarına rağmen umudunu büyüttü. Milyonların bugünleri beklediği bir süreç içinde yaşıyoruz. Kürt şair Pîremêrd aynen şöyle diyor: 'Diyorlar ki bir yıl 12 aydır ama bir de bana sorun; ben öyle aylar gördüm ki 14 yıla bedel' Biz Kürtler de bu geçmiş acılı 40 yıl içinde öyle günler yaşadık ki emin olun, o zulüm, acı, baskı altındaki her gün neredeyse bir yıl gibiydi. Umarım, inşallah biz de günleri gün olarak yaşar, o günleri acısız, kavgasız, savaşsız, çatışmasız bir şekilde yaşayacağımız günlere hep birlikte kavuşuruz. Barış ve çözüm beklediğimiz her gün neredeyse bir yıl kadardı. Burada oturan birçok arkadaşımız eminim her günün bir yıl olduğu süreçleri birlikte yaşadılar. Allah bir daha kimseye göstermesin. GEÇMİŞİN YÜKLERİNİ HAFİFLETME BAŞLANGIÇ GÜNÜ Değerli arkadaşlar, 5-7 Mayıs 2025 tarihinde PKK’nin yaptığı kongre ve ardından 12 Mayıs’ta açıklanan kararlar, demokratik çözüm için bir şans, barış için çok önemli bir fırsat ortaya çıkarmıştır. 12 Mayıs, Türkiye’de artık bir takvim yaprağı değil, geçmişin büyük yüklerini hafifletmenin başlangıç günü olarak tarihe geçecektir. Geldiğimiz noktada mücadele eden arkadaşlarımızın, bedel ödeyen sizlerin, bugün aramızda olmayan, yaşamını kaybeden canlarımızın, yol arkadaşlarımızın, en önemlisi de anne babalarımızın duası vardı. Onların sayesinde bugünlere geldik. Barış ve demokrasi mücadelesinde yitirdiğimiz her bir canımızı bir kez daha minnet ve saygıyla anıyor, onların anıları önünde saygıyla eğiliyor, bu güzel alkış tutan tertemiz yüreklerle birlikte onların barış, demokrasi ve özgürlük bayrağını kesinlikle yerine taşıyacağımızın sözünü bir kez daha yineliyorum.”

Geri