TÜİK Verileri: Her Sekiz Gençten Biri İşsiz

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici

Genç Nüfusun Yüzde 12,7’si İşsiz: Her Sekiz Gençten Biri

2024 yılı itibarıyla Türkiye'de 15-34 yaş aralığında yaklaşık 24,3 milyon genç bulunuyor. Bu grubun yalnızca %60,1’i iş gücüne dahilken, iş gücünde yer alanların %12,7’si işsiz. Bu oran, her sekiz gençten birinin iş bulamadığını ortaya koyuyor. Ayrıca her dört gençten biri ya çalışmıyor ya da iş aramıyor. Bu durum, gençlerin iş piyasasından kopuk olduğunu gösteriyor.

1628581480200-1613365976153-issizlik.jpg

Kadınlar Eğitimli Olsa da İş Hayatında Geride

İstihdam verileri kadınlar için daha da çarpıcı. Eğitim sırasında staj veya çıraklık yapan erkek gençlerin istihdam oranı %82,2’ye kadar çıkarken, kadınlarda bu oran yalnızca %54,8. Mezun olduktan sonra üç aydan uzun süreli işe hiç başlamamış kadınların oranı %33,9. Aynı oran erkeklerde sadece %10,6. Bu fark, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin iş gücü piyasasındaki yansımasını gözler önüne seriyor.

Gençler Eğitimini Neden Yarıda Bırakıyor?

Gençlerin %17,7’si eğitimini tamamlamadan ya da bölüm değiştirerek süreci yarıda bırakıyor. Bu gençlerin %22,5’i ekonomik zorlukları, %14,1’i ise aile baskısını gerekçe gösteriyor. Bu tablo, sosyal destek mekanizmalarının yetersizliğini ve eğitim sistemindeki adaletsizlikleri gözler önüne seriyor.

Eğitim ve İş Arasında Uyum Yok

İstihdam edilen gençlerin yalnızca %67,2’si yaptığı işin eğitim düzeyine uygun olduğunu söylüyor. %32,8’lik kesim ya aldığı eğitimin yetersiz olduğunu ya da yaptığı işin, eğitim düzeyine kıyasla düşük olduğunu belirtiyor. Özellikle dört yıllık üniversite mezunlarının %25,3’ü, eğitim düzeyinin altında bir işte çalıştığını ifade ediyor. Bu durum, iş gücü piyasasında nitelik uyumsuzluğunun ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor.

Gençler Potansiyelinin Altında Çalışıyor

Araştırma, gençlerin %27,1’inin sahip olduğu becerilerin yaptığı işin gerekliliklerinin üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu oran, özellikle meslek lisesi mezunlarında %34’ü aşıyor. Gençlerin iş gücü piyasasında yeterince değerlendirilememesi, ekonomik ve toplumsal potansiyelin ziyan olduğunu düşündürüyor.

Mezun Olduktan Sonra İş Bulmak Zor

Eğitim hayatını tamamlayan gençlerin yalnızca %15,7’si altı ay içinde uzun süreli bir işe girebiliyor. Gençlerin %21,7’si ise üç aydan uzun süreli bir işte hiç çalışmamış. Kadınlarda bu oran %33,9’a yükseliyor. Yani mezun

Geri