A
Admin
Yönetici
Yönetici
Genç Nüfusun Yüzde 12,7’si İşsiz: Her Sekiz Gençten Biri
2024 yılı itibarıyla Türkiye'de 15-34 yaş aralığında yaklaşık 24,3 milyon genç bulunuyor. Bu grubun yalnızca %60,1’i iş gücüne dahilken, iş gücünde yer alanların %12,7’si işsiz. Bu oran, her sekiz gençten birinin iş bulamadığını ortaya koyuyor. Ayrıca her dört gençten biri ya çalışmıyor ya da iş aramıyor. Bu durum, gençlerin iş piyasasından kopuk olduğunu gösteriyor.
Kadınlar Eğitimli Olsa da İş Hayatında Geride
İstihdam verileri kadınlar için daha da çarpıcı. Eğitim sırasında staj veya çıraklık yapan erkek gençlerin istihdam oranı %82,2’ye kadar çıkarken, kadınlarda bu oran yalnızca %54,8. Mezun olduktan sonra üç aydan uzun süreli işe hiç başlamamış kadınların oranı %33,9. Aynı oran erkeklerde sadece %10,6. Bu fark, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin iş gücü piyasasındaki yansımasını gözler önüne seriyor.
Gençler Eğitimini Neden Yarıda Bırakıyor?
Gençlerin %17,7’si eğitimini tamamlamadan ya da bölüm değiştirerek süreci yarıda bırakıyor. Bu gençlerin %22,5’i ekonomik zorlukları, %14,1’i ise aile baskısını gerekçe gösteriyor. Bu tablo, sosyal destek mekanizmalarının yetersizliğini ve eğitim sistemindeki adaletsizlikleri gözler önüne seriyor.
Eğitim ve İş Arasında Uyum Yok
İstihdam edilen gençlerin yalnızca %67,2’si yaptığı işin eğitim düzeyine uygun olduğunu söylüyor. %32,8’lik kesim ya aldığı eğitimin yetersiz olduğunu ya da yaptığı işin, eğitim düzeyine kıyasla düşük olduğunu belirtiyor. Özellikle dört yıllık üniversite mezunlarının %25,3’ü, eğitim düzeyinin altında bir işte çalıştığını ifade ediyor. Bu durum, iş gücü piyasasında nitelik uyumsuzluğunun ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor.
Gençler Potansiyelinin Altında Çalışıyor
Araştırma, gençlerin %27,1’inin sahip olduğu becerilerin yaptığı işin gerekliliklerinin üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu oran, özellikle meslek lisesi mezunlarında %34’ü aşıyor. Gençlerin iş gücü piyasasında yeterince değerlendirilememesi, ekonomik ve toplumsal potansiyelin ziyan olduğunu düşündürüyor.
Mezun Olduktan Sonra İş Bulmak Zor
Eğitim hayatını tamamlayan gençlerin yalnızca %15,7’si altı ay içinde uzun süreli bir işe girebiliyor. Gençlerin %21,7’si ise üç aydan uzun süreli bir işte hiç çalışmamış. Kadınlarda bu oran %33,9’a yükseliyor. Yani mezun