Tuhafiye dükkanını el emeği atölyesine dönüştürdü

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Sivas’ta bir kadın girişimci, tuhafiye olarak açtığı dükkanı, mahallede yaşayan ev hanımlarının talebi üzerine el işi atölyesine çevirdi. Kadınlar, burada örgü örerek hem boş vakitlerini değerlendiriyor hem de para kazanıyor. Yaklaşık 30 kadının el emeği ürünler ürettiği atölyede, yapılan ürünler aynı işletmede satışa sunuluyor. Kadınlar, siparişler alarak da gelir elde ediyor.

Tuhafiye Dukkanini El Emegi Atolyesine Donusturdu (1)-1

“BURAYA GELİP ALIŞAN ARKADAŞLARIMIZ BİZDEN AYRILMIYOR”

İşletme sahibi Süleyha Ekici, atölyeye yoğun ilgi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bayanlarımızın sayısı 30 kişiye kadar çıkıyor. Buraya gelen bayan arkadaşlarımız beğendiği ipi alıyor ve ne örmek isterse onu örüyorlar. Yapmakta zorlanan arkadaşlarımıza yardım ediyoruz. Burada arkadaşlarımızın ördüğü eşyaları biz direkt tezgâha koyup onların adına satıyoruz. Bazı arkadaşlarımıza siparişler alıyoruz, bize gelen siparişleri onlar yapıyor, paralarını da onlara veriyoruz. Bayanlarımız öğleden sonra dükkânımıza geliyorlar. Burada arkadaş ortamında çay ve samimi sohbetler eşliğinde el işi yapıyoruz. Buraya gelmek isteyen bayanlar gelebilir. Özellikle aradığımız bir şart yok, saat 13.00'ten 18.00'e kadar biz hizmet veriyoruz. Buraya gelip alışan arkadaşlarımız bizden ayrılmıyor, bizi bırakamıyor. Evde oturan bayanlar gelip evlerine katkıda bulunsunlar, az da olsa kendi parasını kazansınlar. İlk defa ürünü satılan bir bayanın parasını alması çok hoşuna gidiyor, çok mutlu oluyorlar.”

“KENDİ KAZANDIKLARI PARALARI HARCAMALARI ÇOK HOŞLARINA GİDİYOR”

Atölyede çalışan Fatma Ekşi, ortamın evlerde yapılan gün toplantılarını andırdığını belirterek şöyle konuştu: “Burada kadınlar hem bir şeyler öğreniyorlar hem de kendi paralarını kazanıp aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Kadınlar kendi ördüklerini satıyorlar, sipariş alıyorlar. Kadınların kendi kazandıkları paralarını harcamaları çok hoşlarına gidiyor, mutlu oluyorlar. Artık evleri gezip oturmak yerine burası kadınlar için daha çok aranan bir yer oldu. Şu an yaz sezonu olduğu için gelen kişi sayısı biraz az ama normalde çok daha fazla oluyor.”

“EŞİMİ KAYBETTİKTEN SONRA BURAYA GELMEK BANA MORAL VERİYOR”

Atölyeye katılan Ayşe Çelik ise buranın kendisine hem maddi hem manevi katkı sağladığını ifade etti: “Sabahları saat 10.00 gibi uyanıyorum. Hemen kahvaltımı yapıp temizliğimi yapıyorum ve hemen buraya koşuyorum. Burayı çok seviyorum, bana da moral veriyor. Evime katkı olsun, kafa dağılsın diye gelip örüyorum. Eşimi kaybettikten sonra buraya gelmek bana moral veriyor. Bütün akrabalarım da burada olduğumu biliyor. Arayıp ulaşamayan, örgü yaptığımı biliyor ve buraya geliyor.”

Geri