A
Admin
Yönetici
Yönetici
GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Egemenlik Evi’nde kent gündemiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında son günlerde gündemde olan İZELMAN, İZENERJİ ve Egeşehir işçilerinin grev kararıyla ve devam eden Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. “BELEDİYENİN DENGESİNİ BOZDU” Görüşmeleri devam eden Toplu İş Sözleşmesinin 1 ocak itibariyle geçerli olacak şekilde hazırlanacağını aktaran Tugay, “Ancak bizde dengeyi bozan bir durum var” dedi. 31 Mart yerel seçiminden beş gün önce 26 mart tarihinde eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in belediye işçileriyle imzaladığı toplu iş sözleşmesini hatırlattı. “Önceki başkanımız 5 bin 800 belediye çalışanını kapsayan bir TİS imzaladı. Seçime beş gün kala bunun acelesi yoktu. ‘Ben işçi dostuyum’ diye duyurdu ve kendisi aday değildi. Kendisinden sonraki dönem için bu anlaşmayı yaparken belediyenin dengesini bozacak bir imza attı. O tarihte hiç kimsenin vermediği bir artış verdi ve bu oran yüzde 67. Bu artışlarla bugün arkadaşlarımızın net olarak eline geçen rakamlar 90-100 bin TL gibi bir rakama geldi. Ben belediyemizin bütçesi el verse arkadaşlarımızın adına çok sevinirdim. Tüm arkadaşlarımıza bu rakamlarla gitsek bu bizim için mutluluk kaynağı olabilirdi. Bütçemizin kesintiye uğradığı bir ortamda diğer belediyelerde ödenen rakamlar belliyken memurlara yüzde 11,5 oranında asgari ücrette yüzde 30 oranında zam belirlenmişken böylesine bir hareketi sorumsuzluk olarak nitelendiriyorum. Bunun adı sorumsuzluktur. Bunun işçi dostu olmakla akalası yok işçi dostu olacak tüm işçilerin dostu olmalıyız. Belediyenin bütçesi maaş ödemeye yetmiyorsa bunun adı sorumsuzluk olur” dedi. “GİDERAYAK BİREYSEL BİR KARARLA” İçinde yaşadığımız durumda belediyenin bir kısım işçisine daha önceden verilmiş yüksek zamdan dolayı şu an TİS masasında oturan işçilerimizde bunu istiyorlar. Bizde bunun mümkün olmadığını söylüyoruz. Tüm paramızı versek yine yetmiyor. Buna karşılık makul tekliflerle anlaşmaya çalışıyoruz. Zaman zaman çalışanlarımızı üzecek kışkırtacak laflar duyuyorum. Biz tüm arkadaşlarımızla birlikte kol kola İzmir’e hizmet etmek için çalışan iş arkadaşıyız. Hiç kimsenin hiç kimseye verdiği böyle bir maaş yokken bir önceki belediye başkanının giderayak bireysel bir kararla yapmış olduğu bir davranıştır. Yüzde 26-27 arasında ilk altı ay için önerdik ikinci altı ay için enflasyon farkıyla bir artış olacak. Teklif ettiğimiz rakamla alınacak en düşük ücret 60-70 bin TL arasında bir rakama gelmiş olacak. Bunun güncel anlamda kötü bir teklif olmadığını düşünüyoruz. İlettikleri teklifte yüzde 110 civarında bir artış. Bize bir rakam söylemediler. Ne üzerinden konuşacağımızı bilemiyoruz. Herkesin yakın zamanda diğer belediyelerle imzalanmış sözleşmelere bakmasını ve karşılaştırmasını rica ediyorum” diye konuştu. “NE KADAR FEDAKARLIK YAPABİLİYORSAK” Ankara, sendika genel merkezlerini ziyaret ettiğini aktaran Başkan Tugay, “Orada detaylı bir şekilde durumu anlattım. En azından bizim ağzımızdan ne gördüğümüzü duymalarını istedik. Bizim için çok değerli görüşmeler oldu. Bu konu mutlaka çözülecek. Umarım aklı selimle şehri ve insanları üzmeden çözülecek. Çözülmek zorunda. Ne kadar fedakârlık yapabiliyorsak bu konuda elimden geleni yapacağıma burada söz veririm” ifadelerini kullandı. “HİZMETİN DEVAMI İÇİN…” İzmirlilerin kendisini üzen yorumlarda bulunduğunu gören Başkan Tugay, İzmir’in orta ve alt kesiminden geldiğini dar gelirli insanların neler çektiğini çok yakından bilen birisi olduğunu belirtti. Tugay, “Bu kadar kötü ekonomik tablonun sorumlusu olanları hiç konuşmayı o gün için belediyeyi yöneten insanları hedef göstermek bence çok büyük yanlış. Yüksek enflasyon ve yüksek faizler ani karar verilmiş yüksek kesintilerle birlikte bizim dönemimizden alınmış kararlar ile buradayız. Sorumlusu biz değiliz demek yerine bizler şu an belediyenin hizmet sağlayıcısıyız. Halkımıza karşı sorumluyuz. Herkes üzerine düşeni yapacak ve zorlu günlerden beraber çıkacağız. Herkesi doğrunun yanında yer almaya davet ediyorum. İnanıyorum ki arkadaşlarımızla ve onların temsilcileriyle bir uzlaşmaya varacağız ve bu konu çözülecek. Belediyenin kapısına kilit vurulma olasılığı yok. Hizmetin devamı için alınması gereken kararları alacağım” dedi.