Trabzon’da Lavanta Kokusu: Ardanuç Kadın Kooperatifi Festivale Damga Vurdu

A

Admin

Yönetici
Yönetici

Lavanta Ürünleri Büyük İlgi Gördü

1-3 Ağustos tarihlerinde Trabzon Yenimahalle Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen Karadeniz Kültür ve Sanat Festivali, Karadeniz’in farklı illerinden katılımcıları bir araya getirdi. Festivale Artvin’in Ardanuç ilçesinden katılan Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi, lavantadan ürettikleri kolonya, deterjan, parfüm ve sabun çeşitleriyle ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

Lavanta Yetiştiriciliği Köylere Yayılıyor

Whatsapp Image 2025 08 02 At 10.34.12

Kooperatif bünyesinde Ardanuç’un Aşıklar, Kızılcık, Çıralar ve Yolağzı köylerinde lavanta üretimi yapılıyor. Yılda yaklaşık 40 bin fide seralarda yetiştirilerek köylere dağıtılıyor. Amaç, lavanta tarımını bölgede yaygınlaştırmak ve kadın üreticilere ekonomik katkı sağlamak.

Kadın Kooperatifinden Büyük Mücadele

Ardanuç Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Nurice Aydın, kendi imkanlarıyla çiftçilere destek sağlamak adına kooperatife traktör, römork, pulluk ve tırmıklama makineleri kazandırdıklarını belirtti. Aydın, “Bir kısmı devlet hibesiyle, bir kısmı ise kendi imkanlarımızla bu makinaları edindik. Amacımız kadın üreticilere kolaylık sağlamak” dedi.

Whatsapp Image 2025 08 02 At 10.34.21

Tanıtım Desteğine İhtiyaç Var

Kooperatifin en büyük sıkıntısının ürünlerin pazarlanması olduğunu dile getiren Başkan Nurice Aydın, “Tanıtımda desteğe ihtiyacımız var. Lavanta ürünlerimizin Türkiye genelinde tanıtılması için destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Vekilden Tebrik Mesajı

Whatsapp Image 2025 08 02 At 10.33.57

Festival alanındaki standı ziyaret eden AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, kooperatif üyelerini tebrik ederek şunları söyledi:
“Lavanta üretimi ve pazarlanması noktasında büyük gayret gösterenleri kutluyorum. Çok güzel bir ürün; Türkiye’nin her yerinde tanıtılmalı. Artvin Ardanuç Kadın Girişimi başkan ve yönetim ekibini tebrik ediyorum.”

Trabzon’da lavanta kokuları eşliğinde geçen festival, bölgedeki kadın girişimcilerin emeğini bir kez daha ön plana çıkardı.

Geri