A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir’in Torbalı ilçesinde temmuz ayında başlayan kuru domates mesaisi sürüyor. Coğrafi işareti sayesinde dünya pazarında dikkat çeken ürün, başta Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Türkiye’nin sanayi tipi domates üretiminde önemli merkezlerinden biri olan İzmir’in Torbalı ilçesinde kuru domates üretimi yoğun şekilde devam ediyor. Temmuz ayında başlayan hasat, ağustos ayının ortalarına kadar sürecek. Sabahın erken saatlerinde tarlalardan toplanan domatesler sergi alanlarına taşınıp kurutuluyor, ardından soğuk hava depolarına alınarak iç ve dış pazarlara sunuluyor. Coğrafi işaret tescili bulunan Torbalı kuru domatesi, ihracatta önemli bir avantaj sağlıyor. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, “Coğrafi işaret ürünün pazarlanmasına ciddi katkı sağlıyor” dedi. İZMİR, KURU DOMATES ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR KONUMDA İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Şahin, bölgede sanayi tipi, kurutmalık ve salçalık domates üretiminin bir arada yapıldığını belirtti. İzmir’in 16 ilçesinde toplam 114 bin dekarlık alanda üretim yapıldığını söyleyen Şahin, en yoğun üretimin Kınık, Torbalı ve Bayındır ilçelerinde gerçekleştiğini ifade etti. İzmir’de yılda ortalama 920 bin ton sanayi tipi domates üretildiğini belirten Şahin, “Pazar değeri taşıyan ürün kurutulmak üzere ayrılırken, küçük ve şekil bozukluğu olanlar salçalık olarak değerlendiriliyor” diye konuştu. COĞRAFİ İŞARET, ULUSLARARASI PAZARDA AVANTAJ SAĞLIYOR Torbalı kuru domatesinin coğrafi işaretli olması, ürüne uluslararası pazarlarda yüksek bir kabul kazandırıyor. Mustafa Şahin, “Torbalı domatesi dünya genelinde bilinen ve tercih edilen bir ürün haline geldi. Bu da üreticiye hem ekonomik hem ticari anlamda büyük katkı sunuyor” dedi. 2024 yılı üretim rakamlarına göre İzmir’de yaklaşık 6,5 milyon ton sanayi tipi domates üretildiği ifade edilirken, 2025 yılı beklentisi de aynı düzeyde korunuyor. GÜNEŞİN AÇISI KALİTEYİ ARTIRIYOR Torbalı’da domates üretimi yapan Kemal Saygıner, 15 gündür süren hasatta üretimin yarısına geldiklerini belirtti. Saygıner, “Bugüne kadar 3 bin 500 ton yaş domates kestik. Önümüzde yaklaşık 20 gün daha hasat süremiz var. Günlük 20 kamyonla tarlalara çıkıyoruz. Domatesleri ikiye bölüp tuzladıktan sonra sergiliyoruz. Kurutma sonrası soğuk hava depolarında muhafaza ediyoruz” dedi. İHRACATTA AMERİKA, KANADA VE AVRUPA ÖNDE Saygıner, domateslerin talebe göre ambalajlanarak ihracata gönderildiğini vurgulayarak, “Amerika, Kanada, Brezilya gibi ülkelerin yanı sıra, Polonya, Almanya ve Fransa’ya da büyük miktarda kuru domates gönderiyoruz. Torbalı’nın iklimi, güneş açısı ve nem oranı sayesinde daha kaliteli ve aromatik bir ürün elde ediyoruz. Bu da uluslararası pazarda tercih edilmemizin en büyük nedenlerinden biri” ifadelerini kullandı.