Topuklu Efe’nin aykırı adımı siyasi fayları hareketlendirdi

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Nihat AK/EGE TELGRAF- Ülke siyasetinde ezber bozan bir kırılma yaşandı. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun CHP’den istifası ve AK Parti’ye geçmesi, şehirde siyasi fay hatlarını harekete geçirdi. Ardı ardına gelen ilçe belediye başkanı ve belediye meclis üyesi istifalarıyla dengeler de değişti. Belediye önüne bırakılan kırık topuklu ayakkabı ve siyasetçilerin ateşli açıklamaları yerel siyasetin nabzını yükseltti. İşte yaşanan gelişmeler….

18f42423-77d6-495e-9fc6-bbf2f689c3d0.jpg

ÇERÇİOĞLU: AYNI YOLDA DEĞİLİZ

Temel prensipleri olan dürüstlük, yasalar çerçevesinde hizmet ve kamu ahlakından taviz vermeme ilkeleri nedeniyle CHP ile aynı yolda yürüyemeyeceği için partisinden istifa ettiğini açıklayan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Her seviyede dürüstlük, ahlak, yasalara uygunluk taleplerimizi dile getirmeme rağmen, şahsım ve ailem hedef alındık. Hiçbir ayrım yapmadan bugüne kadar nasıl hizmet ettiysem, bundan sonra da aynı prensiplerle Aydın halkının hizmetinde olmaya devam edeceğimden hiçbir hemşerimin şüphesi olmasın” açıklamasında bulundu.

İSTİFA YAĞMURU!

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’li üyelerin peş peşe istifasıyla siyasi dengeler sarsıldı. Başkanvekili Polat Bora Mersin öncülüğünde Cevat Olgun, İsmail Bölük, Gülsüm Tekeoğlu, Samet Tosun ve Hilal Nur Akbaş Tetik partiden ayrıldı. CHP’nin meclisteki çoğunluğu tehlikeye girerken, bazı üyelerin bağımsız kalıp Çerçioğlu’na destek vereceği öne sürülüyor.

SEÇİM YENİLENİR Mİ?

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi 83 üyeden oluşuyor: İstifalar öncesinde CHP 56, AK Parti 19, MHP 6, İYİ Parti 2 üyeye sahipti. Kanuna göre, üye sayısı yarının altına düşerse seçimler yenilenebiliyor. Meclisten 42 meclis üyesi ve yerlerine gelecek yedeklerinin de istifa etmesi halinde seçim yenilenmesi ihtimali tartışma konusu oldu. Meclis çoğunluğundaki olası değişim, gözleri bu maddeye çevirdi.

PARA BASMAYA BAŞLADI

Jant üreticisi Jantsa’nın piyasa değeri iki gün içinde 15,5 milyar TL’den 17,9 milyar TL'ye çıktı. Özlem Çerçioğlu’nun kayınbabası Şefik Çerçioğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı, eşi Ercan Çerçioğlu’nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili, çocuklarının da yönetiminde olduğu Aydın Umurlu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Jantsa’nın 127 milyon TL borcu var. Halka açıklık oranı yüzde 17 olan şirkete, iki gün içinde borcunun 18-19 katından fazla kaynak girişi oldu.

KIRIK TOPUKLU PROTESTO

Aydın’da belediye binası önüne bırakılan kırık topuklu ayakkabı, Özlem Çerçioğlu ve bazı CHP’lilere yönelik sert bir protestoya dönüştü. Ayakkabının altına yazılan Mustafa İberya Arıkan, Osman Yıldırımkaya, Ozan Çavuşoğlu ve Sosyal Kılıç’ın isimleri, tepkilerin hedefini netleştirdi. Sosyal medyada paylaşılan mesaj ise Aydın siyasetinde tansiyonu zirveye taşıdı.

KALINOMUZ: EMLAKÇIYA TAPTINIZ

CHP Aydın eski İl Başkanı Barkan Kalınomuz, yıllardır kendisine yönelik eleştirileri hatırlattı. “15 yıldır dilimde tüy bitti, ‘sahte solcu bu’ dedim, inanmadınız. Sosyal medyada bana yüklenip partiden attırdınız, ‘Ablamız iyi yaptı’ dediniz. Partiyi ÖÇP’ye çevirdi, ‘Topuklu efemiz’ dediniz. Sıradan bir emlakçıya taptınız” ifadelerini kullandı.

BURSALI: BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Yeni yol arkadaşlarının büyük bir davaya güç kattığını dile getiren AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, “AK Parti, 24 yıldır siyasette kapsayıcı ve kucaklayıcı anlayışın simgesi olmuştur. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, kurulduğu günden bu yana milletimizin ortak değerlerini esas alarak, farklı siyasi görüşlerden, farklı hayat hikâyelerinden insanları aynı idealde buluşturmuştur. Bugün de çeşitli partilerden ve toplumun her kesiminden katılan yeni yol arkadaşlarımız, bu büyük davaya güç katmaktadır. Kimimiz yıllardır aynı mahalledeyiz, kimimiz farklı yollardan geldik; ama şimdi hepimiz aynı hedefe yürüyoruz: Güçlü, müreffeh ve dünyada söz sahibi bir Türkiye. Çünkü biliyoruz ki; birlikte Türkiye’yiz, birlikte güçlüyüz. Ve bu kutlu yürüyüşte yerini alan herkes, artık milletin yolunda, Türkiye’nin yanında” değerlendirmesinde bulundu.

BAYIR: TATMİNSİZMİŞ

Önceki dönem CHP il başkanı ve milletvekillerinden Tacettin Bayır, “Geldiği yere geriye döndü. İki dönem milletvekilliği dört dönem başkanlığı yaptı bu partide. Parti verebileceği her şeyi verdi ama hanımefendi her halde tatminsizmiş. Tatmin edemedik hanımefendiyi. 2018'de CHP Tüzük Kurultayı’nda Divan Başkanlığı görevi verilmişti buna. Belediye başkanlarının mutlaka ön seçimle belirlenmesi gerektiği kararını büyük bir çoğunlukla aldık. Toplantıya ara verdi. Ön seçimi biz dayattık bir anlamda yani mutlaka ön seçimle belirlensin belediye başkanları, milletvekilleri diye. Oyladık orada. Oylamada kurultay delegeleri hep beraber el kaldırdı. Büyük bir çoğunlukla geçmişti karar. Aşağıya indi, bir toplantı yaptı. Oylamayı tekrar yaptırdı. Bu sefer geçmedi ön seçim. Yani bu tip şeylerde de bayağı maharetliydi” diye konuştu.

BAKAN: FIR DÖNDÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Kendisine nasıl kumpas kurulduğunu anlatmış birisi. İzmir mitinginde korumaları yara yara genel başkan yardımcılarını omuzlaya omuzlaya genel başkanla fotoğraf vermeye çalışıyordu. Ne değişti o günde bugüne? Partinin protokolünde önde görünmek için fotoğraf vermek için kırk takla atan Özlem Çerçioğlu şu an Türkiye'de demokrasiyi tüketmiş, yargı bu kadar siyasallaşmış, senin birlikte görev yaptığın belediye başkanı arkadaşların suçsuz yere cezaevindeyken parti içindeki demokrasi kanalları falan gibi kimseyi tatmin etmeyecek açıklamalarla parti değiştiriyor. Bir insan dönmeye karar verdi mi fır döndü gibi nerede duracağını bilemezsiniz. O dönmeye karar vermiş. Korkmuş anlaşılan yani iki tane şey var. Bir eşinin şirketi ile ilgili iddialar var. İddialara da gerek yok. Borsaya açık şirketin bir kısmı borsadaki değeri arttı dün şirketin yani olacak iş mi? Yani AKP'ye katılacağı öğrenilince şirket zor durumda, mali açıdan. İşte bir miktar satışları düşmüş. Karı azalmış. Böyle bir durum var. Diğer taraftan da Aziz İhsan Aktaş'ın en çok iş yaptığı belediye herhalde. Oradan yargı sopasını gösterdiler. Bunun başka bir açıklaması yok. İstifa ederseniz o makamdan, o makamı bırakırsınız, gidersiniz ve oradaki Cumhuriyet Halk Partili belediye meclisleri aralarından yeni birini seçer. O insanlar AKP'nin karşısında olduğun için sana oy verdi. Sen AKP'li adayın karşısında olduğun için bu iktidarı onaylamadığı için sana oy verdi. Yani sanki Türkiye'de gittiği parti Türkiye'de demokrasiyi tesis etmiş, hukukun üstünlüğünü tesis etmiş. Bugüne kadar varlığını bunun üzerine kurdun. Onların karşılığının üzerine kurdun. Yani ben açıklayacak bir şey yok. Yani bunun döneklikten başka ve teslimiyetten başka artık yani zulme karşı direnenler kalır” diye konuştu.

TUGAY: ETİK DEĞİL

Parti değiştirmeyi insanın ailesini değiştirmesine benzeten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Ben etik bulmuyorum. Doğal ve normal bir şey olarak göremeyiz. Her şeyden önce CHP adına belediye başkan adayı olmuş, o şekilde seçilmiş dolayısıyla CHP’ye gönül vermiş insanların oyunu alarak seçilmiş birisinin yine onların onayı olmadan, kafasına göre parti değiştirmemesi lazım. Defalarca söyledim. Hiçbir anlamda etik olamaz. Mecliste bildiğim kadarıyla çoğunluk CHP’de. İlçe belediyelerinin çoğu CHP’li. Biraz Aydın’ın bence genleriyle oynanan bir durum oldu. Özlem Başkan adına bir şey diyemem ama üzgünüm. Bunu defalarca söyledim. Bakan Bey ile görüştüm, bundan sonra da görüşürüm. AK Partili milletvekilleriyle diyalog içinde olmamız gerektiğini hep söylüyorum. Çünkü onlar da bu şehrin temsilcileri ve İzmir Türkiye’nin bir şehri. Hizmet almak, derdimizi anlatmak ve çözümü beraber üretmek adına diyalog içinde olmalıyız. Bu bambaşka bir şey. Ama parti değiştirmek deyince insanın ailesini değiştirmesi gibi bir şey. Bu bence etik değil” diye konuştu.

KOCAOĞLU: PARTİ DEĞİL GÖREV BIRAKILIRDI

Çerçioğlu’nun parti değiştirmesine önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlarından Aziz Kocaoğlu da şu yorumu yaptı: “Sayın Çerçioğlu’nun hangi gerekçelerle böyle bir karar aldığına dair net bir bilgim yok. Ancak şahsen bu kararı anlamakta güçlük çekiyorum. Eğer benzer bir durumda olsaydım, çok ciddi sorunlarla karşılaşmış bile olsam, CHP'den istifa edip AK Parti’ye geçmeyi değil, belediye başkanlığı görevimden istifa etmeyi tercih ederdim.”

İNCE: YAZIKLAR OLSUN!

Bir süre önce CHP’ye dönen Muharrem İnce, “Parti, Devlet haline gelirse, Devlet de parti gibi yönetilirse; yargı; sarayın sopası haline gelirse; ya bize geleceksin ya cezaevine gireceksin korkusu yayılır. Bu ne siyasettir ne demokrasidir, bu düpedüz kendinden olanı, kendine geçeni ne yaparsa yapsın korumaya, kollamaya, kayırmaya yönelik kurulan adil değil adi bir düzendir. Yazıklar olsun!” ifadelerini kullandı.

AKDOĞAN: PAPUCUMUN EFESİ

“Papucumun efesi. Papuç topuksuz ama” tabirini kullanan CHP Milletvekili Umut Akdoğan, Çerçioğlu hakkında “Oldum olası sevmemiştim. Egosu şişmişti de şişmişti. Riyakarlık her yerinden akıyordu. Çevresindekileri acımasız davrandığını hep duyardık.” yorumunda bulundu.

ÖZCAN: TOPUKLAMADIM

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Tam 171 konudan dolayı hakkımda soruşturma izni verdi. Ankara’dan birileri AKP’ye geç kendini kurtar dediler, abdestimden şüphem yok “İşim olmaz” dedim. Tüm suçlamalardan aklandım, yeni CHP yönetimi ile birlikte partiye geri döndüm ve tekrar girdiğim seçimde AKP adayını ikiye, MHP adayını beşe katlayarak seçimleri kazandım. Bir zamanlar ‘Topuklu Efe’ lakabı takılanlar gibi zoru görünce topuklamadım” ifadelerini kullandı.

SAYAN: 2022’DE SÖYLEMİŞTİM

Önceki dönem Ağrı Belediye başkanlarından Savcı Sayan, “Sayın Özlem Çerçioğlu’nu, parti meclisinde beraber çalıştığımız yıllardan beri tanırım. Çok çalışkan, çok cevval, Aydın sevdalısı bir kardeşimizdir. Ben, AK Parti’ye katılacağını 2022’de söylemiştim” diyerek Çerçioğlu’nun geçişini destekledi ve onun çalışkanlığını övdü.

Geri