A
Admin
Yönetici
Yönetici
Turan Karataş Hoca’yı arıyorum, nisan ayının güzel bir akşamı idi. Selam, hâl hatırdan sonra konuyu Sezai Karakoç’a getirip, Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlatılan Öğretmen Akademileri kapsamında Tokat İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzce sürdürülen bir dizi programdan bahsediyorum. Konu Sezai Bey olunca muhterem Turan Hoca’nın hassasiyetini biliyorum. Tokat’a davetimizi iletiyorum. Uygun bir tarih belirliyoruz. Konuyu ciddiyetle değerlendiren hocamız, Dr. Ahmet Akgül’ün (TOGÜ Öğretim Üyesi) Sezai Bey’in şiirlerini güzel okuduğunu, programı onunla yapmak istediğini ifade edince, kendisiyle zaman zaman istişare ettiğimiz ve bazı programlarımızda da konuşmacı olan Ahmet Bey’i arıyorum, memnuniyetle kabul ediyor. Takvim belirleniyor, program hazırlıklarına başlıyoruz. Sezai Karakoç’un ardından ülkemizde onlarca program yapıldı. Bilimsel etkinlikler düzenlendi, hayatı, eserleri ve sanatı üzerine çalışmalar yapıldı. Tüm bu çalışmalar, büyük şair ve mütefekkir Sezai Karakoç’a duyulan vefayı göstermektedir. Dünya gözüyle bu çalışmaları görse, muhtemelen mahcubiyet duyardı Üstat Karakoç. Zira onun dünyaya müteveccih yüzü yok gibiydi. Tokat İl Millî Eğitim Müdürlüğünce iki yıldır sürdürülen seri konferanslarda onlarca değerli insan konuk edildi. Burada bir hususa dikkat çekmek, küçük de olsa teşekkür mahiyetinde bir hakkı teslim etmek gerekir. Sanırım 2023 Ekim sonu idi, Sayın Hüseyin Kır, Tokat İl Millî Eğitim Müdürü olarak görevlendirildi. Bürokraside rutin bir görev değişimi olarak da yorumlanabilir. Ancak bizler, Hüseyin Bey’i önceden de bildiğimiz için bu karara sevindik, heyecanlandık. Göreve başlar başlamaz yönetimde ve yapılan işlerdeki farklılık kendisini gösterdi. Her şeyden önce bir yöneticideki dil, üslup, anlayış, etraflı düşünme, istişare mühimdir. Tüm bunların üstüne bir de sanatsal ve entelektüel bakış eklenince Tokat’ta güzel işler başlamış oldu. Zaten süregelen güzel işler vardı. Devam edildi, üstüne daha etkili ve güzel işler eklendi. Şunu ifade ermek gerekir: Genellikle bazı yöneticiler, eskiyi unutturur, kendisi baştan bir şeyler yapmak ister ama Sayın Kır, öyle davranmadı, devam ediyoruz, dedi. Bu tavır yönetişim yönünü güçlendirdi. Bu elbette Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin ile başlayan yerli ve millî anlayışın tezahürü olarak da görülmelidir. Sayın Yusuf Tekin ile başlayan bu öze dönüş, yapısal değişimler, müfredatla ilgili çalışmalar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve birçok alandaki köklü değişiklikler dikkat çekiyor. Olumlu karşılanıyor. Eğitim zor konu. Elbette birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Bu fasıl uzun, şimdilik ara verip Sezai Karakoç programına dönelim. Tokat’ta Sezai Karakoç için Haziran 2014 tarihinde de bir vefa programı yapmıştık. Tokat Eğitim-Bir- Sen Şubesinin hazırladığı programın konuğu yine Turan Karataş idi. Bizler de o programda bulunmuş, merhumun şiirlerini Mustafa Uçurum ile seslendirmiştik. Zamanın ne çabuk geçtiğini, o zaman da Eğitim- Bir-Sen Tokat Şube Başkanı olan Şaban Ceylan ile konuştuk. Taşrada bir avuç insan… Ne diyelim, zaman geçiyor ama vefa duygusu geçmiyor, merhum büyük şairi bu kez Öğretmen Akademileri kapsamında anıyoruz. Tarih 16 Mayıs 2025, yer tarihî Tokat Yağıbasan Medresesi, saat 17.30. Programı heyecanla bekliyoruz. Tokat’ta gün yok ki kültürel bir etkinlik olmasın. İlki geçen yıl Tokat İl Millî Eğitim Müdürlüğü, TDED Tokat Şubesi ve Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğünce başlatılan Anne Şiirleri Akşamı’nın ikincisi düzenleniyor. 15 Mayıs 2025 Perşembe günü şairler Yağıbasan Medresesi’nde toplanıyor. Programa katılan şairler: Ahmet Karpınar, Ahmet Serdar Oğuz, Ali Bal, Altan Serim, Aydın Yılmaz, Cengizhan Konuş, Habib Erdem, Hüseyin Kaya, Mustafa Uçurum, Münir Çakmak, Salih Gündoğdu, Sevilay Ağaoğlu, Yasemin Köse, Yunus Yılmaz. Şiire gönül veren, anne sevgisiyle yoğrulan, anne merhametiyle aşılanan nice gönül dostu da şiir dinlemek için bizi yalnız bırakmıyor. Sezai Karakoç programı için Tokat’a giriş yapan Turan Karataş Hoca’yı yolda karşılıyorum, ayağının tozuyla Anne Şiirleri Akşamı için Yağıbasan Medresesi’ne geçiyoruz. Eşi Hanımefendi de misafirimiz. Salona girer girmez Tokat İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Hüseyin Kır, Turan Hoca’yı görünce seviniyor. Şiirler okunuyor, değerli kardeşim Müzik Öğretmeni Murat Ağıl’ın eşsiz sesi de zaman zaman içimizde biriken yorgunluk pasımızı siliyor. Ona Orhan Gazi Gökçe bir türkü ile eşlik ediyor. Şiir ve mûsikî iç içe. Programın sonunda Sayın Kır, Alaeddin Özdenören için yazdığı şiirini okuyor ve kürsüye Turan Karataş Hoca çıkıyor. Konu anne olunca Turan Hoca’nın ses tonundan anne hasretini anlıyoruz. Bir gün sonra anlatacağı Sezai Karakoç’un unutulmaz Anneler ve Çocuklar şiirini okuyor: “Anne öldü mü çocuk/Bahçenin en yalnız köşesinde/ Elinde siyah bir çubuk:Ağzında küçük bir leke” Böyle bir şiir elbette Turan Hoca’yı ağlatıyor, bizleri de derinden etkiliyor. 16 Mayıs 2025 Cuma günü saat 17.30’da Sezai Karakoç’u anmak üzere Tokat Yağıbasan Medresesi’nde Öğretmen Akademileri’nin biyografi alanında planladığı program için öğretmenler, akademisyenler, öğrenciler ve ilgililer bir araya geldi. Programın sorumlusu Altan Serim, kürsüye İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Hüseyin Kır’ı davet etti. Sayın Kır, merhum Karakoç ile yaşadığı bir hatırayı nakletti. Turan Hoca’nın merhum Karakoç hakkında ilk akademik çalışma yapanlardan olduğunu vurguladı. Doğunun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç adıyla yayımlanan eserden bahsetti. Daha sonra ASBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karataş ve TOGÜ Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Akgül sözü aldı. Turan Hoca; merhum Karakoç için “Dünyanın en büyük şairi, Türkçenin en büyük şairi” ifadelerini kullandığı konuşmasında, özünü, benliğini, kimliğini kaybetmeyen ve Batı'ya karşı direnen Doğulu insanı temsil eden bir medeniyet şairi, mütefekkir bir insandır Karakoç, dedi. Dr. Ahmet Akgül ise Karakoç’un biyografisinden kesitler sundu. Bazı şiirlerini seslendirdi. Turan Karataş ve Ahmet Akgül’ün samimi sohbet havasında Sezai Karakoç’u çeşitli yönleriyle anlatımları yaklaşık bir saat sürdü. Tarihî Yağıbasan Medresesi’nde çağımızın önemli bir düşünürü, sanatkârı ve şairi olan Sezai Karakoç’a duyulan vefa bir kez daha görüldü. Tokat İl Millî Eğitim Müdürlüğü kalıcı, etkili ve ufuk açan kültür ve sanat çalışmaları ile teşekkürü hak ediyor. Türk şiirinin önemli bir yapı taşı, düşünce dünyamızın özgün sesi, diriliş hareketinin mimarı, Necip Fazıl’ın yol arkadaşı merhum Sezai Karakoç okunmaya, üzerine çalışmalar yapılmaya, konuşulmaya devam edilecektir. Tokat İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşen programın verimli, etkili, vefa yüklü, samimi ve kalıcı olduğunu belirtmek gerekir. Ankara’dan kalkıp on altı yıl görev yaptığı Tokat’a gelen Turan Karataş Hoca’mıza ve değerli Ahmet Akgül’e; kültür ve sanata emek ve değer veren şair Müdürümüz Sayın Hüseyin Kır’a ve ekibine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ve sonunda merhum Karakoç’u dinliyoruz: “Ben geldim geleli açmadı gökler Ya ben bulutları anlamıyorum Ya bulutlar benden bir şey bekler Hayat bir ölümdür aşk bir uçurum Ben geldim geleli açmadı gökler”