Togg’un üretim hattını kuran şirketten şoke eden gelişme! Mahkeme kararıyla süreç başladı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye otomasyon sektörünün önemli isimlerinden biri olan Robo Otomasyon, 24 yıllık faaliyetinin ardından iflas bayrağını çekti. Ekonomim’in haberine göre; TOGG, Ford ve TÜBİTAK gibi dev markaların üretim hatlarını kurmasıyla adından sıkça söz ettiren şirket, yaşadığı finansal zorluklar nedeniyle yüzlerce çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı. Sektörde Üst Düzey Projelerin İmzasını Taşıyordu Robo Otomasyon, yerli otomobil TOGG başta olmak üzere, Ford ve TÜBİTAK gibi büyük kurumlara üretim hatları kurmasıyla sektörde kendine sağlam bir yer edinmişti. Ancak geçtiğimiz yıl içinde ekonomik sıkıntılarını aşmak için konkordato ilan eden şirket, bu yola rağmen toparlanamadı. Kocaeli 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin aldığı iflas kararı, firmanın sektördeki faaliyetlerine son verdi. Konkordato Sürecinden İflasa Geçen yıl mahkeme, Robo Otomasyon’a geçici üç aylık bir mühlet tanımıştı. Bu süre içinde şirket, mali yükümlülüklerini yerine getirdiği yönünde açıklamalar yaptı ve borçlarının olmadığını iddia etti. Ancak süreç ilerledikçe, taşeron işçiler ve alacaklı firmaların şirkete yönelik baskısı artarken, Robo Otomasyon’da personel çıkarımları başladı. Şirketin ortaklarından Haluk Özcan’ın yurt dışında yeni bir yaşam kurduğu ve ortaklık ilişkilerinde sorunlar yaşandığı yönünde iddialar gündeme geldi. Mali Sorunlar ve Mahkeme Kararı Robo Otomasyon, aldığı büyük banka kredilerinin taksitlendirilmesi için konkordato talebinde bulundu. Ancak mahkeme, şirketin iflasını ilan etti ve daha önce verilen geçici mühlet kararını iptal etti. Ayrıca şirketin alacaklıları zarara uğratmak için mal varlığını kasıtlı olarak azalttığı tespiti de mahkeme kararında yer aldı. İddialara göre, Robo Otomasyon yaklaşık 2 milyar lira tutarında borçla iflas etmiş durumda. Tasfiye Süreci Başladı Kocaeli 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 16 Mayıs 2025 tarihli kararıyla iflas açıldı ve şirketin tasfiye işlemlerine başlandı. İflasın adi tasfiye şeklinde yapılması kararlaştırılırken, alacaklılar için ilk toplantının Ağustos ayında Kocaeli’de gerçekleşeceği duyuruldu. Mahkeme, alacaklıların haklarının korunması için gerekli bildirimlerin yapılması gerektiğini ve malvarlığının tasfiye dairesine teslim edilmesi zorunluluğunu vurguladı. Sektör İçin Büyük Kayıp Robo Otomasyon’un iflası, otomasyon ve üretim hatları kurma alanında uzmanlaşmış bir şirketin sektörden çekilmesi anlamına geliyor. Yüzlerce çalışanının işsiz kalmasına neden olan bu gelişme, Türkiye’deki üretim ve otomasyon sektöründe de önemli bir boşluk oluşturdu. Haluk Özcan’ın akıbeti ise merak konusu olmaya devam ediyor. Bu gelişmeler, Türkiye’deki ekonomik koşulların ve sektör dinamiklerinin zorlu bir dönemden geçtiğinin de altını çiziyor. Robo Otomasyon’un yaşadığı süreç, özellikle teknoloji ve üretim alanındaki firmalar için ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.

Geri