A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir’in Kınık ilçesinde, dünyanın ve Türkiye'nin ilk tıbbi ve aromatik bitki üretimi odaklı Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) hayata geçiyor. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayıyla tüzel kişilik kazanan ve planlama süreci tamamlanan proje, parsel ön tahsis aşamasına geldi. Yaklaşık 1 milyon 228 bin metrekarelik bir alanda kurulacak olan bölgede, ilk etapta 150’ye yakın bitki türünün yetiştirilmesi planlanıyor. 2017 yılında yayımlanan TDİOSB Yönetmeliği sonrası İzmir’de yürütülen çalışmalar sonucunda, 2020 yılında Kınık’ın bu yatırım için uygun bölge olduğu tescillendi. İzmir Valiliği YİKOB, İzmir Ticaret Odası (İZTO), EBSO, EİB, İTB, Bergama Ticaret Odası ve Kınık Belediyesi iş birliğiyle dört yıl süren hazırlıkların ardından yatırımcılar için ön tahsis başvuruları alınmaya başlandı. PARSEL FİYATLARI BELLİ OLDU Kınık TDİOSB’de yatırım yapmak isteyenler için parsel fiyatları da netleşti. Sera parselleri için metrekare fiyatı 1.250 TL, sanayi parselleri için ise 1.750 TL olarak belirlendi. Toplamda 41 sanayi parseli ve 56 sera parseli oluşturulacak bölgede, 583 bin 295 metrekare sera üretim alanı ve 322 bin 795 metrekare sanayi alanı ayrıldı. ÜRETİM VE İHRACATA YÖNELİK BÜYÜK ADIM Bölgede tıbbi ve aromatik bitki tohumu üretimi, ithalata ve ihracata yönelik fide üretimi ile teknolojik seralarda bitki yetiştiriciliği yapılacak. Ayrıca drog, uçucu yağ ve bitkisel ürün üretimine odaklanan sanayi tesisleri de kurulacak. MAHMUT ÖZGENER: “DÜNYA PAZARLARINA AÇILACAĞIZ” İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Kınık TDİOSB'nin geldiği aşamanın İzmir’in tarımda yüksek katma değerli üretime geçişi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, endemik bitkiler açısından çok zengin. Bu potansiyelimizi, dünyaya açılmak için değerlendireceğiz” dedi. ENVER OLGUNSOY: “İZMİR ÖNCÜ BİR KENT OLACAK” TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Olgunsoy ise, İzmir’in bu proje sayesinde tıbbi ve aromatik bitkilerde bir merkez haline geleceğini belirterek, “Bu yatırım ortamı sayesinde hem ülkemizin ihtiyacını karşılayacağız hem de dünya genelinden getirilecek bitkilerle ürün çeşitliliği sağlayacağız” ifadelerini kullandı. TARIMDA YENİ BİR SAYFA Kınık TDİOSB, sadece Türkiye için değil, dünya tarımı açısından da örnek bir proje olarak dikkat çekiyor. Bölge tamamlandığında, İzmir sadece tarımda değil, biyoteknoloji ve bitkisel ürünlerde de lider bir kent konumuna gelecek.