A
Admin
Yönetici
Yönetici
Vallahi bravo! Muhteşem bir evrim geçirdik. Tesettür dediğimiz şey artık Victoria's Secret kataloğuna döndü. Tabii "modest" versiyonu! Bir zamanlar "haşema" diye çıkıp ortalığı karıştıran mayo, şimdi "Islamic beachwear" oldu da değerlendi. Bakın şu vitrindeki mankene... Pardon, "tesettürlü influencer"ımıza. Başörtüsü Hermes (çakma değil ha, gerçek), üstünde bir "modest" elbise... O kadar modest ki, vücut hatlarını belli etmemek için resmen yapışmış vücuda! Maşallah, her yerimiz "modest"... Eskiden tesettür deyince akla gelen bol pardösüler, şimdi "casual Islamic street style" oldu. Instagram'da "modest fashion blogger" olan hanım kızımız, bir post'unda 30 bin liralık kombin paylaşıyor. Allah bereket versin, tesettür de artık "luxury segment"e yükseldi. Göz makyajı öyle bir sanat eseri ki, Louvre'da sergilesek "modern İslami dönem" diye özel galeri açarlar. Rimeller Dubai’de mi üretiliyor ne, her biri füze gibi göğe doğru... Allahım sen büyüksün, bu kadar uzun kirpik görmemişti bu dünya! Bir de "essential oils" ile abdest tazeleyenlerimiz var. Gül suyu çok basit kaldı artık. Şimdi Fransız parfüm evlerinin "Islamic collection"ları tercih ediliyor. Tabii namaz abdestini bozmuyor, özel üretim(!) Tesettür defilesi diye bir şey icat ettik. Düşünsenize, gösterişten uzak durmak için örtünen hanımlar podyumda! Çelişkinin böylesi görülmedi. "Modest" kıyafetleri "fashion show"da sergilemek... Kim bilir belki yakında "Victoria's Secret Modest Show" da yaparlar. Karşılaştıralım isterseniz... Bir yanda her gün story'de "ootd" (outfit of the day) paylaşan, 15 bin liralık çantasıyla "modest influencer"ımız... Diğer yanda sadece Allah rızası için örtünen, şatafattan uzak duran hanım kardeşimiz. Biri Nişantaşı'ndaki "modest boutique"den alışveriş yapıyor, diğeri pazardan. Biri "natural makeup tutorial" çekiyor (ki bu tutorial 45 dakika sürüyor), diğeri abdestini tazeleyip çıkıyor sokağa. "Tesettür makyajı" diye bir kategori yarattık. Hayırlı olsun! Göz üç kat rimel, kaş üç saat, kontur şöyle, highlight böyle... Sonra da "ben sade makyaj yapıyorum" diye video çekiyor. Tabii canım, Kim Kardashian da "no makeup" paylaşımı yapıyor(!) Başörtüsü kolleksiyonu olan hanımefendilerimiz var. Her güne, her kıyafete ayrı eşarp... Dolap Louis Vuitton çantalarla dolu ama "zaten çanta israf değil, ihtiyaç!" E tabii, içine Kuran-ı Kerim koyuyoruz değil mi? Ofiste "casual Friday" varsa bizde de "modest Monday" var. Pazartesi günleri biraz daha "edepli" giyiniyoruz. Salı günü nasılsa Allah kerim... Sezonu açtık modern muhafazakârlığın! En son çıkan trend: "Minimal tesettür". Öyle minimal ki, örtünmekten eser kalmamış. Ama olsun, etiketinde "modest" yazıyor ya! O etiket Allah katında geçerli mi, o ayrı mesele... Şimdi bu yazıyı okuyan "modern muhafazakâr" hanımlarımız kızacak tabii. "Sen kim oluyorsun da bizi yargılıyorsun?" diyecekler. Haklısınız efendim, ben kimim ki? Ben sadece vitrin mankenliğinden vitrin muhafazakârlığına geçişimizi izleyen bir garibim... Not: Dinine sadık kalıp, gerçekten Allah rızası için örtünen hanım kardeşlerimizi tenzih ederim. Bu yazı, dini değerleri moda endüstrisine kurban edenlere yönelik bir eleştiridir.