Tek serveti Vosvos! Yüce bir yaşam: Mujica (El Pepe)

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
"Her zaman yeniden başlayabileceğini öğrendim. Mağlubiyetler zaferlerden daha öğreticidir. Politikada kocaman yüreği ve küçücük cüzdanı olanları seçmelisiniz". Hayata dair bu çok anlamlı sözlerin sahibi eski Uruguay Devlet Başkanı Mujica dünyaya veda etti. MUJİCA KİMDİR? Tam adı José Alberto Mujica Cordano. Halkın 'El Pepe' lakabını taktığı Mujica 20 Mayıs 1935 yılında Uruguay'ın Montevideo kentinde dünyaya geldi. Uruguay'ın 40. Başkanı olarak görev yapan Mujika, Küba devriminden ilham alan ve askeri diktatörlüğe karşı Montevideo sokaklarında silahlı banka soygunları ve adam kaçırmalar gerçekleştiren kentsel gerilla grubu Tupamaros'un lideriydi. 14 YIL HÜCREDE HAPİS YATTI Gerilla eylemlerinde 6 kez vuruldu. Hastanede sempatizan bir doktor hayatını kurtardı. Mujica 1972'de vurularak yakalandı. 14 yılını hapiste tek başına bir hücrede geçirdi. Bu süre zarfında bir yıldan fazla yıkanmadan geçirdiğini söyledi. Kendisi ve diğer üst düzey Tupamaro gerillaları 1985 yılında serbest bırakıldıktan sonra, ülke demokrasiye geri döndüğünde, ana akım siyasete girmeye başladı. 2005 yılında Mujica, uzun yıllar birlikte yaşadıktan sonra, eski bir Tupamaros üyesi olan Lucía Topolansky ile evlendi. Sol partilerin Geniş Cephe koalisyonunun bir üyesi olan Mujica, 2005'ten 2008'e kadar Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanı ve daha sonra Senatör olarak görev yaptı. Geniş Cephe'nin adayı olarak 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. 1 Mart 2010'da Uruguay Devlet Başkanı olarak göreve başladı. 2010'dan 2015'e kadar görev yapan Bay Mujica yönetiminde Uruguay, Latin Amerika'da kürtajı suç olmaktan çıkaran ve eşcinsel evliliği yasallaştıran ikinci ülke ve dünyada esrarı yasallaştıran ve tamamen düzenleyen ilk ülke oldu. MAL VARLIĞI VOSVOS 2010'da göreve geldiğinde net serveti yaklaşık 1.800 dolardı. O da garajında park halinde duran 1987 Volkswagen Beetle'ın (Vosvos kaplumbağa) değeri. Asla kravat takmadı. Maaşının yüzde 90'ını da, çoğunlukla yoksullar için konut genişletme programına bağışladı. 2010-2015 yılları arasındaki başkanlığı süresince Uruguay ekonomisi yılda ortalama yüzde 5,4 büyüdü. Yoksulluk ve işsizlik oranları düştü. Mujica, başkanlık görevi bittikten sonra, 42 kişilik personeli olan görkemli Suarez Reyes Başkanlık Köşkü'nü terk ederek, kendisi ve eşinin yıllardır yaşadığı, yerel pazarlarda satış yapmak üzere krizantem yetiştirdikleri bir arazideki evde kalmayı tercih etti. TEDAVİYİ REDDETTİ Uruguay'da ocak ayında bir dergiye verdiği röportajda, yemek borusu kanserinin karaciğerine sıçradığını ve artık tedavilerden vazgeçtiğini söyledi. Mojica, "Dürüst olmak gerekirse ölüyorum ve öldükten sonra köpeğimin yanına gömülmek istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı. Ve röportajdan dört ay sonra 13 Mayıs 2025'te yaşamını yitirdi. YÜCE BİR YAŞAM BELGESELİ Emir Kusturica'nın yönettiği 2018 yapımı 74 dakikalık Netflix belgeselinde, Uruguay'ın eski cumhurbaşkanı Jose Mujica sade hayatını anlatıyor. Hapishanede aldığı derslerden, ideallerinden ve gelecekten bahsediyor. İçi oyulmuş kabakta servis edilen ve aynı metal pipetle onlarca yudumda tüketilen bir bardak mate hazırladıktan sonra röportaja başlayan Mujica, Kusturic'ya, "Başkanlığı daha az saygın kılmak için elimizden gelen her şeyi yaptık" dedi. İşte, Mujica'nın herkese ilham verecek hayat öğretilerinden bazıları: HAYAT DERSLERİ * "Her zaman yeniden başlayabileceğini öğrendim." * "Mağlubiyetler zaferlerden daha öğreticidir" * "Politikada kocaman yüreği ve küçücük cüzdanı olanları seçmelisiniz" * "Hakikat kimsenin malı değildir onun hepimize ihtiyacı var" * "Aşk daima bir sığınak değil midir?" * "Hayatta kaybetmeyi öğrenmiş insanlar tangoyu anlayabilir". * "En yoksul devlet başkanı olarak anılıyorum ama kendimi yoksul hissetmiyorum. Yoksul insanlar sadece pahalı bir hayat tarzına sahip olmayı sürdürmek adına çalışan insanlardır ve her zaman daha fazlasını, daha fazlasını isterler." * "Fazla mülke sahip değilseniz kendinizi hayatınız boyunca köle gibi çalışmak zorunda hissetmezsiniz ve böylece kendiniz için çok daha fazla zamanınız olur. Garip bir yaşlı adam gibi görünebilirim ama bu özgür bir seçim" * "Tehlike altındayken insanın aşka olan ihtiyacı daha da artıyor bence... bu, hayatı sevmenin yollarından biri. ben ihtiyar bir adamım, gençlik yıllarımdaki halime bakıyorum ki çoktan geçti gitti. gerilimler karşısında hayat arkadaşıma sığınıyorum. o da bana sığınıyor. aşk daima bir sığınak değil mi?" * "Çiçekler dayanıklıdır, zarif bir dayanıklılıkları var. narinler. hastalanıyorlar. çok zekice bir tarıma ihtiyaç duyuyorlar. Renklerini yorumlamayı öğrenmek lazım. seni gözlem yapmaya zorlarlar. Yoksullara çiçek yetiştirmeyi öğretmeliyiz. Çünkü bu dünyada her şey yetişir. ve her zaman zengin insanlar olacak. zenginlere satacak çiçekleri olursa geçinip giderler." Romantik ve idealist bir şehir gerillasından Uruguay devlet başkanlığına uzanan tenha ve uzun bir hayatı, Mujica'yı anlatan Emir Kusturica'nın başarılı belgesel filmi. Gerçekten ismiyle (Yüce bir yaşam) özdeşleşen bir film. El Pepe'yi dinlerken konuşma dili, hareketleri ve gündelik hayatının yalınlığıyla yüce bir yaşam sürdürdüğünü kavrıyoruz. Karısıyla yaşadıkları aşk bile başlı başına izlemek için bir sebep olabilir.

Geri