A
Admin
Yönetici
Yönetici
Avrupa Birliği’nce desteklenen Tarımsal Gıda Sektöründe Kadınların Güçlendirilmesi programına yapılan binden fazla başvurudan finale kalan 15 girişim, tarımın geleceğinin kadınların ellerinde yükseleceğini gösteriyor.
Tohumdan hasada, tarımda kadın emeğinin payı yadsınamaz. Soframızdaki birçok gıda, kadınların eseri. Ve o kadınlar, şimdi de tarımdaki dönüşümün öncülüğünü üstleniyor. Avrupa Birliği'nin Gıda İnovasyon Fonu (EIT Food) tarafından desteklenen EWA programına yapılan başvurular bunun önemli bir göstergesi. Kadınların öncülüğündeki erken aşama tarım ve gıda girişimlerini desteklemek amacıyla yürütülen EWA (Empowering Women in Agrifood - Tarımsal Gıda Sektöründe Kadınların Güçlendirilmesi) programına bu yıl binden fazla başvuru yapıldı.
Anadolu Efes’in sağlayacağı katkıyla finale kalan kadın girişimcilere, mentörlük desteği verilecek ve kadınların öncülüğünde tasarlanan projelerin birçoğu son ürüne dönüşecek. Doğayı iyileştirecek, atığı azaltacak ve gıdayı daha sağlıklı hale getirecek girişimler gerçekten de heyecan verici.
Ayça Adıyaman tarafından kurulan 'Bu Ne Yemek' girişimi, bayat ekmeklerin, Japon koji fermantasyon yöntemiyle yemeklerde kullanılan soslara dönüştürülmesini projelendirmiş. Ayça Adıyaman, hâlihazırda, pirinçten koji fermentasyonuyla soslar üreten bir girişime imza atmış. Bir diğer finalist girişim Bioduck. Ayça Korkmaz Vurmaz, Özge Akgül, Hülya Serpil Kavuşan’ın gıda endüstrisindeki atıkların ileri dönüşümünü hedeflediği girişim, bira mayşesi, patates ve yeşil ceviz kabukları gibi endüstriyel atıklardan biyobozunur malç materyali üretiyor. Malç da toprağı besleyip nem tutma kapasitesini artırıyor. Deniz Kurudere ile Aybüke Belen’in girişimi Eatrue ise karmaşık gıda etiketlerini fotoğraf analiziyle sadeleştirip ürünlerin besin ve çevresel değerini sunan yapay zekâ destekli bir uygulama.
AgroEva-İrem Altın: AgroEva, geliştirdiği çözümlerle kimyasal kullanımını azaltarak bitkilerin stres koşullarına karşı direncini artırıyor ve daha az girdiyle daha yüksek verim elde edilmesini sağlıyor.
Cherry Mic. Biyoteknoloji-Iraz Aktay: Çevre dostu mikrobiyal gübreler geliştirerek tarımda kimyasal kullanımını azaltmayı amaçlıyor.
Conlus Crop Science-Özge Karaçay: Girişim, kimyasal kalıntı bırakmayan doğal formülasyonlu tarım kimyasalları geliştiriyor.
Dijital Tarlam-Zeynep Ceren Öztürk: Küçük ve orta ölçekli çiftçilerin üretimden satışa tüm süreçlerini optimize etmelerini sağlayan veriye dayalı, yapay zekâ tabanlı bir tarım platform.
Inopolyme-Simay Erbay: Paketli gıda ürünlerinin tazelik takibini mümkün kılan biyo bazlı akıllı göstergeler geliştiren bir girişim.
Kaninno-Derya Özdemir, Esra Eroğlu Özkan: Turunçgil kabuk atıklarını yüksek teknolojiyle işleyerek gıda, kozmetik ve eczacılık sektörlerinde kullanılabilecek uluslararası standartlara uygun uçucu yağlar üreten bir girişim.
Onarıcı tarımla ilk hasat
Toprağı ve biyoçeşitliliği korumak, girişimciler kadar tarım ürünlerine dayalı sanayi üretimi yapan firmaların da gündeminde. Anadolu Efes de bu amaçla Anadolu Meraları ile arpa üretilen 3 ilde onarıcı tarım projesi başlattı. Amaç, en az müdahaleyle toprağın canlılığını ve su tutma kapasitesini artırmak ve kimyasal kullanımını azaltmak. İlk hasat, projeye katılan çiftçiler için cesaretlendirici sonuçlar vermiş. Verim kaybı olmadan toprak sağlığını gözeterek üretim yapılması, sürdürülebilir tarım için çok önemli.
Tohumdan hasada, tarımda kadın emeğinin payı yadsınamaz. Soframızdaki birçok gıda, kadınların eseri. Ve o kadınlar, şimdi de tarımdaki dönüşümün öncülüğünü üstleniyor. Avrupa Birliği'nin Gıda İnovasyon Fonu (EIT Food) tarafından desteklenen EWA programına yapılan başvurular bunun önemli bir göstergesi. Kadınların öncülüğündeki erken aşama tarım ve gıda girişimlerini desteklemek amacıyla yürütülen EWA (Empowering Women in Agrifood - Tarımsal Gıda Sektöründe Kadınların Güçlendirilmesi) programına bu yıl binden fazla başvuru yapıldı.
Anadolu Efes’in sağlayacağı katkıyla finale kalan kadın girişimcilere, mentörlük desteği verilecek ve kadınların öncülüğünde tasarlanan projelerin birçoğu son ürüne dönüşecek. Doğayı iyileştirecek, atığı azaltacak ve gıdayı daha sağlıklı hale getirecek girişimler gerçekten de heyecan verici.
Ayça Adıyaman tarafından kurulan 'Bu Ne Yemek' girişimi, bayat ekmeklerin, Japon koji fermantasyon yöntemiyle yemeklerde kullanılan soslara dönüştürülmesini projelendirmiş. Ayça Adıyaman, hâlihazırda, pirinçten koji fermentasyonuyla soslar üreten bir girişime imza atmış. Bir diğer finalist girişim Bioduck. Ayça Korkmaz Vurmaz, Özge Akgül, Hülya Serpil Kavuşan’ın gıda endüstrisindeki atıkların ileri dönüşümünü hedeflediği girişim, bira mayşesi, patates ve yeşil ceviz kabukları gibi endüstriyel atıklardan biyobozunur malç materyali üretiyor. Malç da toprağı besleyip nem tutma kapasitesini artırıyor. Deniz Kurudere ile Aybüke Belen’in girişimi Eatrue ise karmaşık gıda etiketlerini fotoğraf analiziyle sadeleştirip ürünlerin besin ve çevresel değerini sunan yapay zekâ destekli bir uygulama.
AgroEva-İrem Altın: AgroEva, geliştirdiği çözümlerle kimyasal kullanımını azaltarak bitkilerin stres koşullarına karşı direncini artırıyor ve daha az girdiyle daha yüksek verim elde edilmesini sağlıyor.
Cherry Mic. Biyoteknoloji-Iraz Aktay: Çevre dostu mikrobiyal gübreler geliştirerek tarımda kimyasal kullanımını azaltmayı amaçlıyor.
Conlus Crop Science-Özge Karaçay: Girişim, kimyasal kalıntı bırakmayan doğal formülasyonlu tarım kimyasalları geliştiriyor.
Dijital Tarlam-Zeynep Ceren Öztürk: Küçük ve orta ölçekli çiftçilerin üretimden satışa tüm süreçlerini optimize etmelerini sağlayan veriye dayalı, yapay zekâ tabanlı bir tarım platform.
Inopolyme-Simay Erbay: Paketli gıda ürünlerinin tazelik takibini mümkün kılan biyo bazlı akıllı göstergeler geliştiren bir girişim.
Kaninno-Derya Özdemir, Esra Eroğlu Özkan: Turunçgil kabuk atıklarını yüksek teknolojiyle işleyerek gıda, kozmetik ve eczacılık sektörlerinde kullanılabilecek uluslararası standartlara uygun uçucu yağlar üreten bir girişim.
Onarıcı tarımla ilk hasat
Toprağı ve biyoçeşitliliği korumak, girişimciler kadar tarım ürünlerine dayalı sanayi üretimi yapan firmaların da gündeminde. Anadolu Efes de bu amaçla Anadolu Meraları ile arpa üretilen 3 ilde onarıcı tarım projesi başlattı. Amaç, en az müdahaleyle toprağın canlılığını ve su tutma kapasitesini artırmak ve kimyasal kullanımını azaltmak. İlk hasat, projeye katılan çiftçiler için cesaretlendirici sonuçlar vermiş. Verim kaybı olmadan toprak sağlığını gözeterek üretim yapılması, sürdürülebilir tarım için çok önemli.