A
Admin
Yönetici
Yönetici
Mersin’in Mezitli ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Aras Kayretli, çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla sosyal medyada dikkat çeken bir kampanya başlattı. “Takipçim kadar çöp topluyorum” adıyla oluşturduğu sayfada, orman, piknik alanı ve sokak gibi farklı yerlerde çöp toplarken çektiği videoları paylaştı. 3 GÜNDE YARIM MİLYON TAKİPÇİ Kayretli’nin sadece 3 gün içinde yayımladığı 3 video, toplamda 40 milyon izlenmeye ulaştı. Videoları yüz binlerce beğeni aldı. Takipçi sayısı ise kısa sürede yarım milyona yaklaştı. Bu hareketten ilham alan çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, kendi çevresinde temizlik yaparak Aras’ın başlattığı akıma destek verdi. “50-60 TAKİPÇİ OLUR DEDİK AMA DAHA SONRA ŞAŞIRDIK” Kayretli, sabah yürüyüşü sırasında annesiyle birlikte gördüğü çevre kirliliğinden etkilenerek bu projeye başladığını belirtti. “'Takipçim kadar çöp topluyorum' diye bir sayfa kurduk, sayfayı kurduktan sonra annemle çöp toplamaya çıktık. Sıfır takipçim olduğundan dolayı 20 tane çöp topladım. 50-60 takipçim olur dedik. Ama daha sonra şaşırdık. Yani bu kadar artacağını bilseydik önceden başlardık” dedi. “50 TANE ÇÖP DOLUSU POŞET ATACAĞIM” Takipçi sayısının 500 bine yaklaşması üzerine hedefini güncelleyen Kayretli, şunları söyledi: “500 bin takipçiye yaklaştığım için 50 tane çöp dolusu poşet atacağım. Sosyal medya akımı paylaştığımızda kimi eleştiriyor, kimi de olumlu yorum yapıyor. Yani çok önemsemiyorum ama olumlu yorum atanlara buradan teşekkür ediyorum.” “ORMAN YANDIĞINDA HAYAT YOK OLUR” Çevre bilinci üzerine mesajlar da veren Kayretli, orman yangınlarına dikkat çekerek, “Tüm insanların orman yangınlarına duyarlılık göstermesini istiyorum. Çünkü ağaç bizim her şeyimizdir. Orman yandığında hayat yok olur. Ülkemi seviyorum ve hala inancım bitmedi” ifadelerini kullandı. AİLE İÇİNDEN BAŞLAYAN PROJE KİTLELERE ULAŞTI Aras’ın annesi Başak Gizdaş, projenin başta aile içinde yürütüldüğünü ancak sosyal medya sayesinde geniş kitlelere ulaştığını ifade etti. “Öncelikle kendi aramızda yaptığımız bir şeydi. Daha sonrasında bunu sosyal medyada paylaştığımızda çok geniş kitlelere ulaştı. Aras çevresini koruyan, hayvanları seven çok mutlu bir çocuk. Şu an yaşadığımız yangınlardan dolayı çok üzüldü. Bununla ilgili bir proje yapmak istedik. En azından doğayı temiz tutabilmek adına. Ve kendi aramızda bir şeyler yaptık” dedi. “450 BİN CİVARI TAKİPÇİ SAYISINA ULAŞTIK” Başak Gizdaş, hareketin başlangıcını ve gelişimini şu sözlerle aktardı: “Şu an 450 bin civarı takipçi sayısına ulaştık. Böyle bir şeyi biz de öngörmüyorduk. Şu şekilde başladık aslında. 10 takipçiye 10 çöp şeklinde başladık. Şu an 450 bin tane çöp atabilmemiz mümkün olmadığı için birazcık konseptimizi değiştirdik. 450 bin takipçiye 45 tane çöp poşeti dolusu şeklinde devam ediyoruz.”