A
Admin
Yönetici
Yönetici
Avrupa’da çevre ve trafik düzenlemeleri kapsamında hayata geçirilen R-120 trafik levhası, düşük emisyonlu bölgeleri işaret ediyor. Bu levha ile benzinli ve dizel araçların belirlenen alanlara girişleri sınırlandırılarak, şehir içi hava kirliliğinin azaltılması hedefleniyor. İlk olarak İspanya’da uygulamaya giren bu sistem, çevreci ulaşımı teşvik etmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Çevresel Rozet Sistemi ile Denetim R-120 levhası ile belirlenen bölgelere giriş yapan araçların ön camlarında, çevresel rozetlerin bulunması zorunlu hale geliyor. Bu rozetler, aracın emisyon seviyesini göstererek denetim ekiplerine kolaylık sağlıyor. Çevre standartlarını karşılamayan ya da rozet taşımayan araçlar, bu bölgelere girdiğinde yüksek para cezalarıyla karşılaşabiliyor. Böylece hava kirliliğinin kontrol altına alınması amaçlanıyor. Türkiye’de Uygulama İçin Hazırlıklar Paris İklim Anlaşması’na taraf olan Türkiye, Avrupa’daki bu çevreci uygulamayı yakından takip ediyor. Uzmanlar, özellikle büyük şehirlerde ve hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde R-120 levhalarının kullanılmasının yakın zamanda mümkün olacağını belirtiyor. Sürücülerin yeni kurallara adapte olması ve çevre dostu araç tercihinin artmasıyla, şehirlerin hava kalitesinin iyileştirilmesi hedefleniyor. Sürücülere Uyarılar ve Beklentiler Yeni trafik levhalarının anlamını tam olarak bilmeyen sürücüler için bilgilendirme çalışmaları önem kazanıyor. Uzmanlar, sürücülerin bu levhalara dikkat etmesi, çevresel rozet uygulamasına uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor. Böylece hem cezai yaptırımların önüne geçilecek hem de daha sağlıklı ve temiz bir çevreye katkı sağlanacak. Türkiye’de R-120 levhasıyla başlayan bu yeni dönem, çevreci ulaşım politikalarının temel taşlarından biri olmaya aday. (Sözcü)