A
Admin
Yönetici
Yönetici
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan 13-16 Mayıs tarihli Körfez turunun ardından dönüş yolunda önemli açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarına uçakta değerlendirmelerde bulunan Trump, Suriye, Gazze ve İstanbul’da yürütülen Rusya-Ukrayna barış müzakereleriyle ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. İSRAİL’İN İTİRAZI SORULDU: “BUNU ONLARA SORMADIM” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın isteğiyle Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırdığını belirten Trump, İsrail'in bu karara tepkisinin sorulması üzerine, “Bunu onlara sormadım, yapılacak en doğru şeyin bu olduğunu düşündüm” dedi. Trump, kararın bölgedeki aktörler tarafından olumlu karşılandığını ifade ederken, Suriye’de uzun yıllardır devam eden çatışma ortamının yeniden yaşanmasını istemediklerini dile getirdi. Uygulanan yaptırımların "can yakıcı ve acımasız" olduğunu belirten Trump, bu koşullarda Suriye'nin toparlanma şansının zayıf olduğunu söyledi. Ülkenin “genç, enerjik ve güçlü” bir lidere sahip olduğunu vurgulayan Trump, bu durumu "bir fırsat" olarak değerlendirdi. GAZZE İÇİN UMUT MESAJI: “FİLİSTİNLİLERE DE YARDIM ETMEMİZ GEREKİYOR” İsrail’in Gazze’ye yönelik yoğun saldırıları ve insani yardımların engellenmesiyle ortaya çıkan krizi değerlendiren Trump, esir tutulan İsraillilerin durumunun iyi olmadığını, serbest bırakılmaları için İsrail’le birlikte çalışacaklarını belirtti. Trump, “Bence gelecek ay pek çok iyi şey olacak. Filistinlilere de yardım etmemiz gerekiyor. Gazze'de çok sayıda insan açlıktan ölüyor” sözleriyle Filistin halkına yönelik insani yardım çağrısında bulundu. “PUTİN İLE GÖRÜŞMEDEN BU SORUN ÇÖZÜLMEZ” Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin soruları da yanıtlayan Trump, çözüm için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşülmesi gerektiğini vurguladı. Trump, bu görüşmenin başarısız olması halinde “ilginç gelişmeler yaşanabileceğini” ifade etti. Nükleer müzakereler hakkında ise İran’a mesaj gönderen ABD Başkanı, “İran’ın hızlı hareket etmesi gerektiğini” belirtti. 3,2 TRİLYON DOLARLIK ANLAŞMALARLA DÖNDÜ Trump, Körfez turunu 3,2 trilyon dolar değerinde yatırım ve savunma anlaşmalarıyla tamamladıktan sonra ABD’ye döndü. Gerçekleştirilen ziyaret hem ekonomik hem diplomatik açıdan küresel dengeleri etkileyebilecek yeni bir sürecin habercisi olarak değerlendiriliyor. (Cumhuriyet)