A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları, 2025 yılının ilk 7 ayında da beklenen yağışların alınamaması nedeniyle kritik seviyelere geriledi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) verilerine göre 6 Ağustos 2025 itibarıyla doluluk oranları geçen yıla kıyasla ciddi oranda düştü. TAHTALI BARAJI YÜZDE 8’İN ALTINA GERİLEDİ Kentin su ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayan Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 7,97 olarak ölçüldü. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 22,55’ti. Diğer barajlarda da benzer bir düşüş yaşandı: Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı: %2,83 Güzelhisar Barajı: %57,55 Ürkmez Barajı: %10,36 Balçova Barajı: %27,66 Gördes Barajı (Manisa): %0,08 (2024’te aynı dönemde %6,13) "İKLİM DEĞİŞTİ, YAŞAM TARZI DEĞİŞMELİ" İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Özkan, barajlardaki düşüşün sıradan bir mevsimsel kuraklık olmadığını vurguladı. Özkan, “Alışkanlıklarımızı değiştirmezsek bu tablo derinleşecek. Kuraklık yılın tüm mevsimlerine yayıldı. Yağış rejimi değişiyor, bu yeni koşullara göre yaşam tarzımızı ve su yönetimini yeniden tasarlamamız gerekiyor.” dedi. Özkan, su krizine karşı sadece kısa vadeli değil, uzun vadeli çözümler gerektiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Artık dramatik çözümleri devreye geçirmemizin zamanının geldiğini gösteren kritik bir eşikteyiz. Bugün yaptığımız tasarruflar, bu mevsimi kurtarır ama seneye aynı problemi yaşamamak için topyekûn bir mücadeleye girmemiz gerekiyor. Mücadele yalnızca tasarrufla sınırlı kalmamalı. Yağmur suyu hasadı sistemleri, gri suyun kullanımı, atık suyun yeniden değerlendirilmesi, ev ve iş yerlerinde su kullanımının sınırlandırılması gibi uygulamaların yaygınlaşması gerekiyor." BİREYSEL TAVIRLAR BELİRLEYİCİ Ufuk Özkan, özellikle yaz aylarında artan bahçe sulama, havuz kullanımı, balkon yıkama gibi bireysel alışkanlıkların da gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti: "Küçük önlemlerle bile yüzde 10’luk bir tasarruf sağlanabilir. Bu da yaz mevsimini su kıtlığı yaşamadan geçirmemizi kolaylaştırır." “DUŞTA KALMA SÜREMİ BİLE AZALTTIM” İzmirli vatandaşlar da su tasarrufu için önlemler almaya başladı. Murat Altıncan, “Ben duşta kalma süresini kısaltıyorum. Eşime, çocuğuma da aynı şeyi söylüyorum. Tasarruf yapmazsak daha ciddi önlemlerle karşılaşabiliriz” dedi. Bölgede yürüyüş yapan Yusuf Çelebi ise şöyle konuştu: "Herkes elinden gelen tasarrufu yaparsa damlaya damlaya göl olur. Ben vatandaş olarak daha az suyla duş alıyorum, bulaşıkta makine kullanıyorum. Şu anda kesintiler geceyle sınırlı ama ileride bu gün boyu sürebilir. Tasarruf yapmazsak olan bize olacak." PARKLAR SULANMIYOR, YEŞİL ALANLAR SARIYA DÖNDÜ İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen ay aldığı kararla belediyeye ait yoğun su tüketen park ve bahçelerin sulamasını durdurdu. Bu alanlara ait abonelikler iptal edildi. Konak Meydanı, Karşıyaka sahili gibi noktalarda çimler sararmaya başladı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında parklarda toplam 5 milyon metreküp su harcandığı belirtildi. MERKEZ İLÇELERDE KESİNTİ BAŞLADI Barajlardaki düşüş nedeniyle İZSU, bugünden itibaren 11 merkez ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintisi uygulamasına başladı. Kesintiler gece 23.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında yapılacak. Bu uygulama ilk olarak Bayraklı, Gaziemir ve Konak ilçelerinde başladı. Takip eden günlerde Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Buca, Karabağlar, Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe de kesintiden etkilenecek.