Steve Jobs'tan iş görüşmesinde altın tüyo: Bu cevabı verenler köşeyi dönüyor!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Apple’ın efsanevi kurucu ortağı Steve Jobs, yalnızca teknolojik vizyonuyla değil, insan kaynakları yaklaşımıyla da sıra dışı bir liderdi. Jobs’un işe alım sürecindeki en kritik sorusu ise son derece basitti: “Neden burada çalışmak istiyorsun?” Ancak bu sorunun altında yatan anlam, alışılmışın çok ötesindeydi. JOBS, KLİŞELERE GERÇEK NİYETLERE BAKIYORDU Apple’da çalışan sirkülasyonu yoğundu. Kimi birkaç ay içinde ayrılıyor, kimi hızla terfi alıyor ya da görevden alınıyordu. Bu da sürekli yeni yeteneklerin peşinde olmayı gerektiriyordu. İşte tam bu noktada Jobs’un işe alım stratejisi devreye giriyordu. Görüşmelerde sorulan “Neden Apple?” sorusu, aslında adayın gerçek niyetini ortaya çıkarmaya yönelikti. Çoğu kişi bu soruya ezbere cevaplar veriyordu: – “Burada kariyer yapmak istiyorum.” – “Apple'da çalışmak bir onur.” – “Arkadaşım önerdi.” Ancak Jobs’un ilgisini çekenler daha içten, hatta kimi zaman “bencil” sayılabilecek cevaplar verenlerdi. Bir adayın “Yeni araba aldım, taksitlerini ödemem gerek” gibi dürüst bir çıkışı, onun için samimiyetin bir göstergesiydi. DÜRÜSTLÜK, SADAKAT VE BAŞARININ ANAHTARI Jobs’a göre, bu tür içten açıklamalarda bulunan adaylar daha yüksek performans gösteriyor, fazla mesaiye gönüllü katılıyor ve ekip arkadaşlarının güvenini kazanıyordu. Gerçekçi motivasyonlara sahip olanlar, görev bilincinden öteye geçip işi sahiplendikleri için fark yaratıyordu. 2010’da katıldığı All Things Digital D8 konferansında bu yaklaşımını şu sözlerle özetlemişti. TUTKU, EZBER CEVAPLARDA DEĞİL! Jobs, “Şirketin gelişimine katkı sağlamak istiyorum” gibi kalıp yanıtların çoğunlukla gerçeği yansıtmadığını düşünüyordu. Ona göre önemli olan, adayın hayatta neyi amaçladığı ve bunu ne kadar dürüstçe ifade edebildiğiydi. KAYNAK: GERÇEK GÜNDEM

Geri