Son 5 yılda milyonlarca kişi illerini terk etti

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye’de eğitim nedeniyle iller arasında gerçekleşen göçler giderek artıyor. TÜİK verilerine göre, sadece geçen yıl 479 bin 622 kişi eğitim sebebiyle yerleşim yerini değiştirdi. Son 5 yılda ise bu rakam tam 2 milyon 405 bin 792’ye ulaştı. EĞİTİM GÖÇÜNDE İSTANBUL ZİRVEDE Geçen yıl eğitim amacıyla en fazla göç alan il, 48 bin 636 kişi ile İstanbul oldu. Başkent Ankara ise 32 bin 839 öğrenciyi ağırladı. İzmir, Konya ve Antalya da en çok göç alan şehirler arasında yer aldı. Öte yandan Ardahan, eğitim sebebiyle en az göç alan il oldu. GÖÇ VEREN İLLERİN BAŞINDA İSTANBUL VAR Eğitim göçünde sadece göç alan değil, aynı zamanda göç veren iller de dikkat çekiyor. İstanbul’dan eğitim amacıyla ayrılanların sayısı 38 bin 882 kişi ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Ankara, Bursa, İzmir ve Konya da önemli göç veren iller arasında yer aldı. Tunceli ise eğitim sebebiyle en az göç veren il olarak kayıtlara geçti. EĞİTİM SEBEBİYLE GÖÇ NEDEN ARTIYOR? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası aileler ve öğrenciler, kaliteli eğitim için büyük şehirleri tercih ediyor. Bu durum, üniversite tercihlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerin cazibesini artırıyor. Sonuç olarak, eğitim göçü Türkiye’nin sosyal ve demografik yapısında önemli bir rol oynuyor. TRT HABER

Geri