Sofraların katman katman lezzeti: Evde yapabileceğiniz Ege’nin sırrı

A

Admin

Yönetici
Yönetici
İREM BUSE KIRKKAYALI-EGE TELGRAF/ Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan Kıymalı Çökertme Kebabı, adını Bodrum’un Çökertme köyünden alıyor. Özellikle Ege Bölgesi’nde sıkça tüketilen bu lezzet, katmanlı yapısı ve uyumlu tatlarıyla sofraların baş tacı oluyor. İnce doğranmış kızarmış patates, kıymalı harç, sarımsaklı yoğurt ve salça sosu ile hazırlanan bu yemek, hem doyurucu hem de görsel olarak iştah açıcı.

Kıymalı Patates Çökertme2

MALZEMELERİN HAZIRLANMASI


Patatesler İçin:

4-5 adet orta boy patates

Kızartmak için sıvı yağ

Kıymalı Harç İçin:

300 gram kıyma

1 adet soğan (yemeklik doğranmış)

1 adet sivri biber (isteğe bağlı)

2 adet domates (rendelenmiş veya doğranmış)

1 yemek kaşığı biber salçası

Tuz, karabiber, pul biber

Yoğurt Sosu İçin:

1 su bardağı yoğurt

1 diş sarımsak

Tuz

Salça Sosu İçin:

2 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı su

Tuz, pul biber

PATATESLERİN HAZIRLANMASI


Patatesler soyulup ince kibrit çöpü şeklinde doğranıyor ve bol kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartılıyor. Kızaran patatesler, fazla yağının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alınıyor.

KIYMALI HARCIN HAZIRLANMASI


Geniş bir tavada kıyma kavruluyor, ardından doğranmış soğan ekleniyor ve soğanlar yumuşayana kadar pişiriliyor. İsteğe bağlı olarak sivri biber eklenip birkaç dakika soteleme işlemi yapılıyor. Son olarak rendelenmiş domates, salça ve baharatlar ekleniyor. Kıymalı harç, suyunu çekene kadar pişiriliyor.

YOĞURT VE SALÇA SOSLARININ HAZIRLANMASI


Yoğurt sosu için yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuz karıştırılıyor. Salça sosu için domates salçası, su, tuz ve pul biber karıştırılarak kaynatılıyor ve kıvam alması sağlanıyor.

SUNUM VE SERVİS


Kızarmış patatesler servis tabağına yerleştiriliyor, üzerine yoğurt sosu gezdiriliyor. Kıymalı harç, yoğurdun üzerine ekleniyor ve son olarak salça sosu yemeğin üzerinde gezdiriliyor. İsteğe göre doğranmış maydanozla süslenerek servis yapılabiliyor.

PÜF NOKTALARI


Patatesleri kızartmadan önce iyice kurutmak, fazla yağ çekmesini önlüyor.

Kıymalı harçta baharat miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Yoğurt sosuna eklenen sarımsak miktarı isteğe göre değiştirilebilir.

Salça sosunun kıvamını dilediğiniz yoğunlukta hazırlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst