SODİMER’den özel okul usulsüzlüklerine ilişkin değerlendirme

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ve Başkan Yardımcısı Savaş Özen imzasıyla yapılan açıklamada, tespit edilen ihlallerin eğitim sistemi üzerindeki etkilerine dikkat çekildi. Usulsüz öğrenci nakilleri, mevzuata aykırı kayıt işlemleri, gerçeğe aykırı not girişleri ve devamsızlıkların sistematik olarak izlenmemesi gibi birçok alanda ciddi sorunlar bulunduğu ifade edildi. Prof. Dr. Eraslan, denetimler sonucunda 403 öğrencinin diplomasının iptal edilmesi ve 398 öğrencinin sınıf geçme işlemlerinin geçersiz sayılması gibi kararların, eğitimde yaşanan aksaklıkların ne denli ciddi sonuçlar doğurabileceğini ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca, eğitim faaliyetlerinin fiilen yürütülmediği 10 özel okulun ruhsatının iptal edilmesinin önemli bir adım olduğunu vurguladı. SODİMER’DEN YAPISAL REFORM ÇAĞRISI SODİMER, mevcut sorunların yalnızca bireysel ihlallerden kaynaklanmadığını; aynı zamanda sistemdeki bazı yapısal boşluklara işaret ettiğini belirterek, bu durumun eğitimde güvenilirliği ve adaleti tehdit ettiğini ifade etti. Bu kapsamda, üç ana başlık altında çözüm önerileri sunuldu: 1. Denetim ve Mevzuatın Güçlendirilmesi Dijital denetim sistemlerinin geliştirilmesi ve yapay zekâ destekli risk tespit modüllerinin devreye alınması, Rastgele ve habersiz okul denetimleriyle denetim süreçlerinin etkinleştirilmesi, Kritik verilerde otomatik çapraz kontrol sistemlerinin uygulanması, Ruhsat alım süreçlerinde sıkı ön değerlendirme kriterlerinin getirilmesi. 2. Yöneticiler ve Öğretmenler İçin Etik Eğitimi Özel okul yöneticilerine yönelik zorunlu etik ve mevzuat eğitimlerinin düzenlenmesi, Denetim sonuçlarının ardından uygulanacak idari yaptırımların şeffaf şekilde paylaşılması. 3. Veli ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesi Velilere yönelik “Özel Okul Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?” kılavuzunun hazırlanması, Bakanlık tarafından ihlaller ve alınan önlemlere dair verilerin düzenli olarak kamuoyuyla paylaşılması, Dijital şikâyet ve geri bildirim sistemlerinin kurulması. EĞİTİMDE ŞEFFAFLIK VE KALİTE VURGUSU Prof. Dr. Levent Eraslan, “Hayalet sınıf” gibi uygulamaların yalnızca bugünü değil, geleceği de tehdit ettiğine işaret ederek, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için yapısal değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. SODİMER, daha adil, şeffaf ve nitelikli bir eğitim sistemine ulaşmak adına tüm paydaşların sürece aktif şekilde katılım sağlamasını önemli görüyor ve çözümün bir parçası olmaya davet ediyor.

Geri