A
Admin
Yönetici
Yönetici
Isparta’nın Aksu ilçesine bağlı Sorkun ve Kuzukulağı yaylalarında, yüksek rakımda yapılan örtü altı domates üretiminde hasat dönemi başladı. Deniz seviyesinden 1300 metre yüksekte yapılan üretim, özellikle yaz aylarında sahil bölgelerinde domates üretiminin sona ermesiyle önem kazanıyor. Yayla domatesi, iç pazarda olduğu kadar ihracat pazarında da ilgi görüyor. Ürünler, Isparta ve Antalya üzerinden farklı bölgelere sevk ediliyor. Özellikle aroması ve tadıyla dikkat çeken bu domatesler, pazarda tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. EN YOĞUN ÜRETİM KARAĞI KÖYÜNDE Aksu ilçesine bağlı Karağı köyü, bölgede 35 dekarlık alanla en yoğun üretim yapılan yer konumunda. Köy muhtarı Ramazan Kahraman, yayla seracılığının giderek yaygınlaştığını ve devlet desteğinin artması halinde üretimin daha da gelişebileceğini belirtti. Kahraman, “Köyümüzdeki domatesler lezzet ve aroma açısından tercih ediliyor” dedi. ÜRETİCİLER DEVLET DESTEKLİ SERA KURUYOR Köyde seracılıkla uğraşan üreticilerden Ramazan Kılınç, 2015 yılında 2 bin metrekarelik sera kurduğunu ve yaklaşık 10 yıldır üretime devam ettiğini aktardı. Kılınç, domatesin genellikle pembe renkli gülenay çeşidi olduğunu ve şu anda kilogram fiyatının ortalama 20 TL’den alıcı bulduğunu söyledi. “ANTALYA PAZARLARINDA SIKÇA SATILIYOR” Antalya’da sebze ve meyve ticareti yapan Esma Bulut da Karağı köyünden uzun yıllardır domates aldıklarını ve ürünlerin Antalya pazarlarında satıldığını belirtti. Bulut, “Kalitesi birinci sınıf. Aroması ve tadı kışlık domateslere göre oldukça farklı. Yaklaşık 10 yıldır bu ürünü halkla buluşturuyoruz” dedi. EV KADINLARINA İSTİHDAM SAĞLIYOR Yayla domatesinin üretildiği bölgelerde devletin sağladığı desteklerle ev kadınlarına da istihdam alanı yaratılmış durumda. Kadınlar, hasat ve paketleme süreçlerinde aktif rol alarak üretim zincirine katkıda bulunuyor. MALİYETLER YÜKSELSE DE UMUT SÜRÜYOR Üreticiler, maliyetlerdeki artış nedeniyle zorluk yaşadıklarını belirtse de ilerleyen dönemde piyasanın dengelenmesini ve şartların iyileşmesini umut ediyor. Bölge üreticileri, ürünün kalitesine güvenerek üretimi sürdürmeye devam ediyor. (SÖZCÜ)