A
Admin
Yönetici
Yönetici
Uzunca süren bir çalışmanın ardından Sınıfın görünmeyenleri mülteci çocuk işçiler başlığındaki kitabım klaros yayınevinden çıktı. Bu çocukların görünmeyişleri bilinçli şekilde tercih ediliyor. TÜİK’in çocuk işçiliği raporun da yoklar. Yine Milli Eğitim Bakanlığının Suriyeli çocukların yarısının eğitim hayatında olduğunu açıklaması diğer yarısının nerede olduğuna dair resmi olarak açıklanmayan bir veri olarak kabul edilebilir. Mülteci sorunu uzunca bir zamandır Orta Doğu halklarının zorunlu göçüne dayalı bir şekilde tüm Dünya’ya yansıyan bir sorun olmuşken Türkiye bu sorunu en fazla yaşayan bir ülke olarak yoğunluklu Suriyeli olmak üzere milyonlarca göçmeni kendi ülke sınırlandırında bulunduruyor. Göçün düzensizliği bir tarafa Avrupa'dan alınan fonlar, sermaye sınıfının ucuz gücü ihtiyacının karşılanması şu anki hükümetin ilgisini bu tarafta tutmasına neden oluyor. hala geçici sığınmacı statüsünde yer alan mültecilik hakkı bulunmayan bu göçmenleri çocuklarının da yetişkinlerle birlikte üretim sürecinin parçası olduğu sorunun bu tarafının tartışmaya değer bulunmaması başlı başına bir sorun olarak duruyor. Yeni Dünya düzeni olarak tarif edilen son otuz beş yılın emekçilere bıraktığı bakiyeye bakıldığında yoksulluğun derinleştiğini, eski sınırların değiştiği, bir arada yaşayan ulusların birbirine düşman edildiği, savaşların yaşandığı, işgallerin gerçekleştiği bunlarla beraber toplu ve zorunlu göçlerin olduğu on yıllara tanıklık ettik. Neoliberal ekonomi politikalarının Dünyada hakim kılınması ile birlikte serbest piyasanın sınırsızlığı, artan rekabetler, tekelleşen sermayelerde artış bugünün koşullarının ortaya çıkmasının en büyük sorumlularındandır. Devletin ekonomideki payı azaldıkça halkın temel ihtiyaçlarına olan sorumluluğu da azalmıştır. Barınma, eğitim, sağlık piyasa koşullarına tabi kılınmıştır. Göçlere yol açan nedenler, göçün kendisi ile birlikte değerlendirildiğinde sonuç olan mülteci çocuk işçiliği anlaşılabilir. Mülteci çocuk işçiliği sorunu da diğer bütün sorunlar gibi sınıfsal değerlendirmeleri gerekli kılan sistemin anlaşılması ile değiştirilmesi arasındaki bağ ile mücadele edilmesiyle çözüme kavuşturulacak bir sorun olduğunun altının çizildiği bir çalışma olarak bu kitap karşınızda.