A
Admin
Yönetici
Yönetici
2025 yılının Temmuz ayı itibarıyla memur maaş katsayısındaki artış doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), dul ve yetim maaşlarına zam yaptı. TÜİK tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı sonrası maaşlar yeniden düzenlendi. Yeni oranlar Resmî Gazete’de yayımlanan katsayı tablosuna göre hesaplandı. EN DÜŞÜK DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLDU? SGK'dan alınan bilgilere göre, vefat eden sigortalının prim ödeme durumuna ve hak sahiplerinin hisselerine göre değişen dul ve yetim aylıkları Temmuz 2025 itibarıyla şu şekilde oldu: Eşi vefat eden ve %75 oranında maaş alan dul eş: 7.500 TL → 9.000 TL’ye yükseldi Yetim çocuğa bağlanan %50 oranlı aylık: 5.000 TL → 6.000 TL oldu Anne veya babaya bağlanan düşük oranlı yetim aylığı: 2.800 TL → 3.400 TL seviyesine çıktı Bu rakamlar, sigortalının hizmet süresi, prim gün sayısı ve ölüm tarihine göre farklılık gösterebiliyor. Hak sahipleri kendi e-Devlet hesaplarından kişisel ödeme bilgilerini görüntüleyebiliyor. ÖDEME TARİHLERİ BELLİ OLDU SGK’nın yaptığı açıklamaya göre Temmuz zammı yansıtılan dul ve yetim aylıkları, 22-28 Temmuz 2025 tarihleri arasında hak sahiplerinin banka hesaplarına aktarılacak. Her ayın 17’si ile 28’i arasında ödemeler T.C. kimlik numarasının son hanesine göre yapılıyor. MAAŞ ARTIRIMI NELERE BAĞLI? Dul ve yetim maaşlarında yapılacak artışlar: Memur maaş katsayısına, Toplu sözleşme hükümlerine, Enflasyon farkına göre belirleniyor. 2025 yılının ilk yarısında yüksek çıkan enflasyon, maaşlara yaklaşık %25 civarında artış olarak yansıdı. ZAMLI MAAŞLAR E-DEVLET'TE Vatandaşlar, SGK tarafından yapılan güncellemeleri e-Devlet platformu üzerinden “4A/4B Emekli Aylığı Bilgisi” veya “Hak Sahipliği” başlıkları altında kontrol edebilirler. Sistem üzerinden hangi oranda dul veya yetim maaşı alındığı, zamlı tutar ve ödeme takvimi detaylı şekilde yer alıyor.