“Sessiz Tehlikeye Karşı Sessiz Değiller: Niğde’de Hipertansiyon Farkındalığı”

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi(NÖHÜ) Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile Niğde Belediyesi iş birliğinde, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda farkındalık etkinliği düzenlendi. “Tansiyonunuzu Ölçtürdünüz mü?” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte vatandaşlara ücretsiz tansiyon ölçümü yapıldı ve hipertansiyon konusunda bilgilendirme eğitimleri verildi. Etkinliğe Niğde halkı yoğun ilgi gösterdi. Kurulan sağlık standında vatandaşlar önce dinlendirildi, ardından iki aşamalı tansiyon ölçümleri gerçekleştirildi. Değerlerin yüksek çıkması durumunda ise bireylere hipertansiyonun riskleri, korunma yolları ve yaşam tarzı değişiklikleri hakkında kapsamlı eğitim verildi. “HİPERTANSİYON SESSİZ BİR TEHLİKE” Etkinlikte Niğde Haber Gazetesine özel açıklamalarda bulunan NÖHÜ Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanife Özçelik, hipertansiyonun genellikle belirti vermeden ilerleyen, ancak felç, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ciddi sonuçlara yol açabilen kronik bir hastalık olduğunu vurguladı. “Halk arasında çoğu zaman fark edilmeyen bu sessiz tehlike, özellikle 50 yaş üzeri bireylerde yaygın görülüyor. Ancak günümüzde beslenme bozuklukları, hareketsizlik ve stres gibi faktörler nedeniyle gençlerde de hipertansiyon vakaları artıyor,” dedi. “KÜÇÜK ADIMLAR, BÜYÜK FARK YARATIR” Prof. Dr. Özçelik, tansiyon kontrolünün yalnızca ilaçla değil, sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla da mümkün olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu: Tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durun, Potasyum açısından zengin sebze ve meyveleri tercih edin, Çay ve kahve tüketimini azaltın, Düzenli yürüyüş yapın ve stres yönetimine özen gösterin, Akdeniz tipi beslenme modeline geçiş yapın. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik kampanyalarına dikkat çeken Özçelik, toplumun bu konuda daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini söyledi. “TANSİYONUNUZU ÖLÇTÜRÜN, KALBİNİZİ KORUYUN” Etkinlik boyunca tansiyonu 13/8’in üzerinde çıkan bireylere özel eğitim verildi. Yüksek tansiyonu devam edenler ise kardiyoloji uzmanına yönlendirildi. Prof. Dr. Özçelik, “Birçok kronik hastalığın önüne geçmek için ilk adım düzenli tansiyon ölçümüdür. Bu yüzden vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Etkinlik sonunda vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı, bireysel sorular yanıtlandı ve sağlıklı yaşam konusunda öneriler paylaşıldı. Sabah 09.00’da başlayan etkinliğin, akşam 17.00’ye kadar sürdüğü belirtildi. Prof. Dr. Özçelik, etkinliği şu çağrıyla tamamladı: “Kalbinize iyi bakın, tansiyonunuzu ölçtürmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın, bir ölçüm bir hayat kurtarabilir.” (Abdullah BAYAR)

Geri