Şarj aletinizi hemen prizden çekin! İşte nedeni

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Günümüzde milyonlarca kişi telefon, kulaklık, dizüstü bilgisayar veya akıllı saat gibi cihazların şarj aletlerini prizde takılı bırakıyor. Ancak yapılan araştırmalar, cihaz prizde takılıyken hiçbir elektronik ürüne bağlı olmasa bile az da olsa elektrik tükettiğini ortaya koyuyor. Bu durum, "vampir enerji" ya da "hayalet tüketim" olarak adlandırılıyor. Çünkü şarj cihazları, cihaz bağlı olmasa dahi içinde bulunan kontrol ve koruma devrelerini çalıştırmaya devam ediyor. Zaman içinde bu tüketim, toplu halde ciddi enerji kaybına yol açabiliyor. ENERJİ TÜKETİMİ SADECE ŞARJ CİHAZLARIYLA SINIRLI DEĞİL Bu gizli enerji tüketimi sadece şarj adaptörleriyle sınırlı değil. Bekleme modundaki televizyon, modem, mikrodalga fırın gibi birçok elektronik cihaz da benzer şekilde elektrik harcamaya devam ediyor. Tek bir cihazın harcadığı enerji miktarı küçük görünse de, evdeki toplam cihaz sayısı ve yıllık tüketim dikkate alındığında faturaya ve enerji israfına etkisi artabiliyor. MODERN ŞARJ CİHAZLARI NE KADAR GÜVENLİ? Melbourne Üniversitesi Öğretim Görevlisi Glen Farivar, modern şarj cihazlarının bekleme modundaki enerji tüketimini azaltmak üzere tasarlandığını ifade ediyor. Farivar, bu cihazlarda akıllı güç yönetimi bileşenleri bulunduğunu ve cihaz enerji çekmiyorsa şarj cihazının uyku moduna geçtiğini belirtiyor. Ancak yine de prizde sürekli elektrik akımı bulunan bir cihazın zamanla yıpranması mümkün. Özellikle voltaj dalgalanmalarının sık yaşandığı bölgelerde, bu durum şarj cihazlarının ömrünü olumsuz etkileyebiliyor. UCUZ ŞARJ CİHAZLARI GÜVENLİK RİSKİ TAŞIYOR Uzmanlar, güvenlik açısından sertifikalı, kaliteli şarj cihazlarının tercih edilmesini öneriyor. Farivar, piyasada bulunan düşük kaliteli, ucuz ve sertifikasız şarj cihazlarının bu tür akım değişikliklerine karşı dayanıklı olmadığını ve yangın riski taşıyabileceğini vurguluyor. The Mirror’da yer alan habere göre Glen Farivar şu uyarıda bulunuyor: “Eğer bir şarj cihazı normalden fazla ısınıyor, ses çıkarıyor ya da hasar görmüşse, değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Bu durumda prizde bırakmak, son derece tehlikeli olabilir.” GİZLİ TÜKETİMİ ENGELLEMEK İÇİN NE YAPILABİLİR? Uzmanlara göre, cihaz kullanılmadığında şarj adaptörünün prizden çekilmesi hem enerji tasarrufu sağlar hem de cihazın ömrünü uzatır. Ayrıca: Onaylı, orijinal şarj cihazları kullanılmalı Isınma, kıvılcım veya ses çıkaran adaptörler yenilenmeli Çoklu prizlerde açık bırakılan çıkışlar kontrol edilmeli Kullanılmayan cihazlar tamamen kapatılmalı NTV

Geri