Sadece 30 saniye yetiyor! Kilo verdiren mikro yürüyüşler gününüzü değiştirebilir

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Ne spor salonu ne uzun yürüyüşler... Bilim insanlarına göre sadece 30 saniyelik hareketlerle bile kilo vermek mümkün. Yeni araştırmalar, kısa ama hızlı yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandırarak kalori yakımını artırdığını gösteriyor. Hareketsiz bir yaşam tarzının giderek yaygınlaştığı günümüzde, sağlıklı kalmak için saatlerce spor yapmanız gerekmiyor. İngiltere’de yayımlanan bilimsel bir çalışmaya göre, yalnızca 10 ila 30 saniye arasında süren mikro yürüyüşler, metabolizmayı canlandırmak ve fazla kalorileri yakmak için yeterli olabiliyor. KISACIK YÜRÜYÜŞLER, YÜKSEK ETKİ Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırma, 10 saniyeden 4 dakikaya kadar değişen sürelerle yapılan yürüyüşlerin kalori yakımına etkisini inceledi. Sonuçlara göre, kısa sürede yüksek tempoyla yürüyenlerin, aynı mesafeyi daha uzun sürede alanlara kıyasla %60 daha fazla enerji harcadığı belirlendi. Enerji harcaması arttıkça vücut, yağları daha hızlı yakıyor. Bu da özellikle kilo vermek isteyenler için kısa yürüyüşleri etkili bir egzersiz alternatifi haline getiriyor. OFİSTE BİLE YAPABİLİRSİNİZ Mikro egzersizler için bir spor salonuna gitmeniz gerekmiyor. Ofiste odanızı dolaşmak, birkaç kat merdiven çıkmak ya da öğle arasında hızlı bir yürüyüşe çıkmak yeterli. Uzmanlar, bu hareketlerin sindirimi kolaylaştırdığını, kan şekeri dalgalanmalarını önlediğini ve gün boyu enerjiyi artırdığını söylüyor. METABOLİZMA UYANIYOR, KAN DOLAŞIMI HIZLANIYOR Dr. Zulia Frost, bu kısa yürüyüşlerin özellikle masa başında çalışanlar, yaşlılar ya da fiziksel aktiviteye yeni başlayanlar için ulaşılabilir ve güvenli bir egzersiz biçimi olduğunu belirtiyor. Her saat başı sadece 5 dakikalık bir yürüyüş, kan dolaşımını artırıyor, beyin fonksiyonlarını destekliyor ve kronik yorgunluğu azaltıyor. 10 BİN ADIMA GEREK YOK MU? Uzun zamandır önerilen “günde 10 bin adım” hedefi sorgulanmaya başladı. Yakın zamanda yapılan bir analiz, günde sadece 7 bin adım atanların bile kalp hastalığı riskini %25, demans riskini %38 azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, 7 bin adım atan kişilerin depresyona girme ihtimali, yalnızca 2 bin adım atanlara göre oldukça düşük. Bu da daha az ama daha kaliteli hareketin, ruhsal ve fiziksel sağlık üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. (NTV)

Geri