Roya Karimi Kimdir?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Henüz çocukken anne olmuş, oyun çağında hayatın yükünü sırtlamıştı Roya. 14 yıl önce annesi ve küçük oğluyla Afganistan'dan kaçıp Norveç'e sığınarak kaderini kendi elleriyle değiştirme kararı aldı. Taliban’ın gölgesi, kadınların yaşamlarını hâlâ esir alırken, Roya her ağırlığı kaldırdığı anla dünyaya meydan okumaya başladı. Direniş hikayeleri “Spor salonunda her tekrar, Afganistan’daki kadınlar için attığım sessiz bir çığlık gibi” diyen Roya, sadece bir sporcu değil; susturulmuş seslerin tercümanı, bastırılmış bedenlerin sembolü. Eğitim hakkından mahrum kalan milyonlarca genç kızın hayalini, kaslarına kazıdı. Her pozunda, yıllarca bastırılmış kadınların direncini gösteriyor. Norveç'e göç Kaçışı kolay olmadı. Eşiyle yolları ayırıp Norveç’e attığı ilk adım, aynı zamanda bir kadın olarak kendini yeniden var etme çabasıydı. Dilini bilmediği, kültürünü tanımadığı bir coğrafyada sıfırdan başlaması gerekiyordu. Yaşamakla mücadele etmek arasında çizgiler inceydi. Hem iş, hem aile, hem hayatta kalmak… Hepsi aynı anda. Vücut geliştirmeyi öğrenmek İlk başlarda hemşire olarak Oslo’daki bir hastanede görev yaptı. Ancak asıl dönüşüm, spor salonunun kapısından içeri attığı adımla başladı. Vücut geliştirme, Roya için yalnızca kas yapmak değil; kimliğini yeniden inşa etmekti. Aynı anda hem beslenme hem sağlık koçluğu eğitimi aldı. Sahnedeki duruşu, artık sadece estetik değil, bir varoluş bildirisi haline geldi. Dünya Şampiyonası'na giden yol İlk büyük başarısı Stoperiet Open’da altın madalya kazandığında geldi. Doğal güzellik ve denge arayan bu kategoride öne çıkması, Dünya Şampiyonası kapılarını araladı. Ardından gelen Norway Classic 2025 zaferi, sadece bir kupa değil; bir halkın sessiz çığlığının duyulmasıydı. Kabil’in yıkılmış sokaklarından, Avrupa’nın parlayan sahnelerine uzanan bu yol; azmin, inancın ve direnişin yoludur. Kocasının desteği Norveç'te tanıştığı Kamal Jalaluddin, Roya’nın yalnızca eşi değil, aynı zamanda sahnede omuz omuza durduğu bir dost. Roya, “Kamal beni desteklemese bu yolda bu kadar cesur adımlar atamazdım,” diyor. Onların birlikte kurduğu hayat, yalnızca bir aşk değil, Afgan kadınının zincirlerini kırarak yükselişinin en güçlü kanıtıdır.

Geri