Resmi Gazete’de Yayımlandı: Takvime “Ulusal Erişilebilirlik Günü” Eklendi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 16 Mayıs, “Ulusal Erişilebilirlik Günü” olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, her yıl 10-16 Mayıs arasında kutlanan Engelliler Haftası’nın son günü olan 16 Mayıs’ta erişilebilirlik konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Genelgede, erişilebilirliğin temel bir insan hakkı olduğu vurgulanarak; engelliler, yaşlılar ve hareket kısıtlılığı bulunan bireylerin sağlık, eğitim, ulaşım ve diğer toplumsal hizmetlerden eşit, bağımsız ve güvenli şekilde yararlanmasının önemi ifade edildi. Ayrıca erişilebilirliğin diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç olduğu belirtilerek, kamu kurumları, özel sektör, tasarımcılar, üreticiler ve hizmet sunucularının bu konuda sorumluluk taşıdığına dikkat çekildi. Erişilebilirlik alanında izleme ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği, kamuoyunda farkındalığın artırılmasının ise öncelikli hedeflerden biri olduğu kaydedildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da genelgeye ilişkin açıklamasında, “Erişilebilirlik, toplumun her bireyinin özellikle engelli ve yaşlıların tüm hizmetlerden eşit ve bağımsız şekilde yararlanabilmesi için zorunludur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu önemli adım için teşekkür ediyoruz. Bakanlık olarak erişilebilirliği insan hakkı ve sosyal adalet meselesi olarak görüyor, engelsiz bir yaşam için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Genelgede ayrıca, erişilebilirliğin herkesin istediği hizmete ve mekâna bağımsız şekilde ulaşabilmesi anlamına geldiği, yapılı çevre, ulaşım, kentsel hizmetler ve bilişim teknolojilerinin erişilebilir olması gerektiği belirtildi. Erişilebilirlik logosunun kullanımının yaygınlaştırılması, farkındalık çalışmalarının artırılması ve erişilebilirlik kültürünün toplum genelinde benimsenmesi hedefleniyor.

Geri