A
Admin
Yönetici
Yönetici
Anayasa Mahkemesi’nin, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye ilişkin iptal kararının ardından yapılan yeni düzenleme kamuya personel alımlarında önemli değişiklikler getirdi. Torba yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. 35 YAŞ KURALI TÜM KURUMLARA GENİŞLETİLDİ Mevcut uygulamada, kamu kurumlarında KPSS ile yapılan memur alımlarında yaş sınırı genellikle 35 olarak uygulanıyordu. Yeni düzenlemeyle bu sınır, özel sınavla personel alımı yapan kurumları da kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece sınav yöntemi fark etmeksizin kamuya atanmak isteyen adaylar için yaş şartı ortak hale getirildi. BAKANLARA DOĞRUDAN MÜŞAVİR ATAMA YETKİSİ Torba yasayla gelen bir diğer dikkat çekici düzenleme ise bakan müşavirliği oldu. Buna göre, bakanlar görev süreleri boyunca yalnızca kendilerine bağlı çalışacak müşavirleri doğrudan atayabilecek. Bu müşavirler, sadece bakanın görev süresi boyunca görevde kalacak ve gerekli görülmesi durumunda süresi dolmadan görevden alınabilecek. ÜST KURULLARA TARAFSIZLIK ŞARTI Düzenleme kapsamında, üst kurullarda görev alacak isimler için siyasi tarafsızlık kriteri getirildi. Yeni sistemle birlikte, bu kurullarda görev yapacak kişiler, herhangi bir siyasi bağlantı ya da tarafgirlik içinde bulunmamakla yükümlü olacak. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ BAŞKANI ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİNCE SEÇİLECEK Torba yasada yer alan bir diğer değişiklik ise yargı alanına yönelik oldu. Buna göre, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı görevine doğrudan Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından seçim yapılacak. Bu düzenlemeyle birlikte mahkemelerin yapısal bağımsızlığını pekiştirecek bir adım atılmış oldu. YENİ KURUMLARA UZMAN VE YARDIMCI KADROSU Düzenleme kapsamında ayrıca bazı kurumlara uzman ve uzman yardımcısı kadrosu ihdas edilmesine izin verildi. Bu kurumlar arasında: Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Genelkurmay Başkanlığı Kuvvet Komutanlıkları yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu kurumların merkez teşkilatlarına doğrudan atamalar yapılabilecek. Kaynak: Resmi Gazete, 2025 Torba Yasa Metni Derleme: Flashaber.com.tr - Haber Merkezi