Putin ve Trump’tan Ukrayna Krizi için yapıcı görüşme! İstanbul’da görüşmeler başlayacak mı?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen uzun süreli telefon görüşmesinin ardından, Putin’den önemli açıklamalar geldi. Görüşmenin son derece yapıcı geçtiğini vurgulayan Putin, İstanbul’da Ukrayna ile yeniden başlayan temasların, müzakerelerin doğru yönde ilerlediğine işaret ettiğini belirtti. Soçi’de Basın Mensuplarına Açıklama Yaptı İki saatten fazla süren telefon görüşmesinin ardından Soçi’de gazetecilerin karşısına çıkan Putin, Trump ile yaptığı görüşmenin oldukça açık ve bilgilendirici geçtiğini ifade etti. ABD Başkanı’nın, Rusya ile Ukrayna arasında barışçıl çözüm yollarının yeniden gündeme gelmesine destek vermesini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Barış Süreci İçin Ortak Adım Vurgusu Putin, Trump’ın Ukrayna’daki çatışmaların sona ermesi ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması yönündeki tutumunun altını çizdiğini belirtti. Rusya olarak kendilerinin de krize barışçıl bir çözüm getirilmesinden yana olduklarını dile getirdi. Putin, iki ülkenin liderleri olarak olası bir barış anlaşmasına yönelik ilkeleri içeren bir memorandum hazırlanması konusunda mutabakata vardıklarını da kamuoyuyla paylaştı. Ateşkes İçin "Uygun Anlaşmalar" Gerekiyor İstanbul’da yeniden başlayan temasların, müzakere sürecinin yeniden canlandığına işaret ettiğini dile getiren Putin, Ukrayna tarafıyla belirli bir süre için geçerli olacak bir ateşkesin sağlanabilmesi adına bazı uygun anlaşmalara varılması gerektiğini belirtti. Putin, bu doğrultuda çözüm ilkelerinin ve sürecin detaylarının memorandum üzerinden şekillenebileceğini söyledi. Karşılıklı Taviz ve Açık Tutum Çağrısı Barışa ulaşabilmek için tarafların karşılıklı olarak uygun tavizlerde bulunması gerektiğine dikkat çeken Putin, Rusya’nın tutumunun başından beri net olduğunu vurguladı. Krizin temel nedenlerinin ortadan kaldırılmasının öncelik taşıdığını belirten Putin, bu konudaki detayların Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ile Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov tarafından ilerleyen günlerde açıklanabileceğini dile getirdi. Putin: Görüşmeyi Çok Kıymetli Buluyorum Telefon görüşmesinin önemine vurgu yapan Rus lider, “Trump ile görüşmemiz yapıcıydı ve bu görüşmeyi çok kıymetli buluyorum” ifadelerini kullandı. Her iki tarafın da barışa ulaşmak için azami gayret göstermesi gerektiğini belirten Putin, müzakere sürecinde uzlaşıya varmanın mümkün olduğunu savundu.

Geri