A
Admin
Yönetici
Yönetici
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15 Ağustos 2025'te Alaska'da, Joint Base Elmendorf–Richardson’da bir araya geliyor. Zirveden önce Trump, Putin’in gemide durumu sonrasında "yürüyeceğini" açıklarken, Putin’in bu zirvede dünya kamuoyundaki izolasyonunu kırmayı amaçladığı belirtiliyor Putin-Trump zirvesinin ana gündeminde hangi konular var? Rusya–Ukrayna savaşı ve olası bir ateşkes, ayrıca nükleer silah anlaşmaları ve ekonomik ilişkiler masaya yatırılıyor. Putin'in görüşmeden beklentisi ne? Putin'in Alaska'da Trump ile görüşmedesindeki ana beklentileri arasında siyasi meşruiyet kazanmak ve batı'nın Rusya'ya uyguladığı dışlama stratejisine karşı diplomatik avantjlar elde etmek yer alıyor. Putin, toplantıyla birlikte Rusya’nın dünya sahnesinde yeniden söz sahibi olduğunu vurgulamak; yaptırım baskılarına karşı avantaj elde etmek ve ABD ile yeni ekonomik iş birliği fırsatları yaratmak istiyor. Trump'ın görüşmeden beklentisi ne? Trump, ateşkes sağlanmazsa Rusya’ya yönelik “çok ciddi yaptırımlar” uygulanacağını söyleyerek Rusya'ya karşı tehditvari bir tutum sergiliyor. Ayrıca Ukrayna’ya güvenlik garantisi sağlamayı da tartışmaya açık hale getirerek, barışı teşvik edici bir tutum sergilediğini göstermeye çalışıyor. ABD Başkanı Donald Trump, ana gündemine ateşkes süreci ve barış söylemlerini konumlandırıyor. Böylece barışın mimarı olarak Ukrayna üzerinde söz sahibi olduğunu göstermek istiyor. Donald Trump: "Olumlu geçmezse, giderim" ABD Başkanı, zirvenin başarısız olması halinde, “Ben giderim” ifadesiyle açık bir şekilde geri çekilme olasılığını vurguladı; pozitif bir gelişme olmadığı takdirde toplantıdan ayağını çekebileceğini belirtti. Tarihi zirvede toplantı salonu hazır! Putin ve Trump'ın ortak basın toplantısı için salonun ilk görüntüleri paylaşıldı. Toplantı Alaska'da yer alan Joint Base Elmendorf–Richardson’da gerçekleştirilecek.